Andrej Božič: Lovimo zadnji vlak za reforme

25.4.2022

Andrej Bozic19

"Svet se hitro spreminja, to je predvsem za majhne države velik izziv. Zato z izvolitvijo močne vlade, ki bo imela močno večino, pošiljamo pomembno sporočilo," meni Andrej Božičpredsednik Združenja Manager, in dodaja: “Zame je temelj vsega pravna država. Treba je povrniti zaupanje v institucije, izboljšati delovanje pravne države.”

To pomeni kadrovanje kompetentnih ljudi na Slovenskem državnem holdingu (SDH) kot krovne družbe za upravljanje državnega premoženja, nato oblikovanje nadzornih svetov z izkušenimi strokovnjaki, ki lahko potem postavijo dobre uprave: “Ponovno moramo vzpostaviti sistem, v katerem je jasno (in se spoštuje), kaj dela kateri nivo korporativnega upravljanja. Pravni akti in kodeksi že veljajo, samo spoštovati jih moramo.”

Dodaja, da potrebujemo program reform, "pri katerih Slovenija lovi zadnji vlak", kot so reforme šolstva, pokojninskega in zdravstvenega sistema, debirokratizacijo in razvojno kapico ter nadaljnjo širitev dohodninskih razredov.

“Če držijo moji podatki, je v zadnjih petih letih Slovenijo zapustila cela generacija mladih. Če želimo zadržati mlade, moramo ob šolskem reformirati tudi zdravstveni in pokojninski sistem. Če se mladi počutijo, da vplačujejo v pokojninsko blagajno, pa od tega ne bodo imeli nič, če se počutijo, da vplačujejo za zdravnika, pa nikoli ne morejo do njega, če se jim zdijo davki nepravični, teh mladih ne bomo zadržali doma,” meni Božič, ki poudarja, da se gospodarstveniki zavzemajo za solidarnost – “prav je, da tisti, ki več zasluži, plača več” – a tudi za pravično obdavčitev.

Vir: N1