Evropska komisija izboljšala gospodarsko napoved za Slovenijo

7.7.2021

navzgor13
Evropska komisija pričakuje hitrejši gospodarski odboj v 2021, tako v Sloveniji kot v Evropi.

Evropska komisija Sloveniji letos napoveduje 5,7, za prihodnje leto pa petodstotno gospodarsko rast, okrevanje pa naj bi poganjali zasebna potrošnja, investicije in izvoz, poroča Delo.

Tudi evropsko gospodarstvo bo rastlo hitreje od prejšnjih pričakovanj. Komisija je namreč zvišala napoved letošnje gospodarske rasti v Uniji in evrskem območju na 4,8 oziroma 4,5 odstotka, kar je za 0,6 oziroma 0,5 odstotne točke več od prejšnje napovedi. Ob tem nj bi znaten prispevek, približno 1,2 odstotka BDP, letos znašal tudi prispevek iz skladov za okrevanje in odpornost, predpostavljajo v Bruslju. 

Slovenija bo po napovedih komisije letos s 5,7-odstotnim povečanjem BDP presegla povprečno rast v Uniji in evrskem območju, prihodnje leto pa naj bi zabeležili petoodstotno rast. Spomnimo, maja je komisija za letos napovedala 4,9-. za prihodnje leto pa 5,1-odstotno gospodarsko rast Slovenije. Naša država je začela z okrevanjem že v prvem četrtletju, ko so bili rezultati boljši od pričakovanj, ugotavlja komisija, letos pa naj bi k odboju prispevali zlasti zasebna potrošnja, investicije in tuje povpraševanje. Na drugi strani se viša tudi inflacija, ki naj bi letos znašala 1,4, prihodnje leto pa 1,7 odstotka. 

Komisija ob tem opozarja tudi na znatna tveganja in negotovosti, povezane s širjenjem novih različic virusa covida-19 in poziva k čim širšemu cepljenju.

Vir: Delo

Več: Evropska komisija