Skupen obseg proizvodnje v gospodarstvu aprila še naprej raste

30.6.2022

proizvodnja8

Skupen obseg proizvodnje v slovenskem gospodarstvu se tako na mesečni, letni kot štirimesečni ravni še naprej krepi. Aprila se je v primerjavi z marcem povečal za 0,2 odstotka, v primerjavi z lanskim aprilom za 11,3 odstotka, v prvi tretjini leta pa je bil glede na primerljivo lansko obdobje večji za 10,9 odstotka, po poročanju STA ugotavlja statistični urad.

Aprila se je obseg proizvodnje v mesečni primerjavi najbolj, za 2,5 odstotka, povečal v storitvenih dejavnostih, v industriji je bil večji za 0,4 odstotka, v trgovini, skupaj z vzdrževanjem in popravilom motornih koles, pa za 0,2 odstotka. Področje gradbeništva pa je bilo edino, kjer se je obseg proizvodnje zmanjšal, in sicer za 7,4 odstotka, je danes objavil državni statistični urad.

V primerjavi z lanskim aprilom je bil obseg proizvodnje večji za 11,3 odstotka, rast so zabeležile vse dejavnosti. Najbolj, za 25,7 odstotka, se je zvišal v storitvenih dejavnostih, sledita trgovina z 10,9-odstotno rastjo in gradbeništvo s 7,7-odstotno rastjo. Najmanj se je obseg proizvodnje povečal v industriji, in sicer za 2,1 odstotka.

V prvih štirih mesecih leta se je v letni primerjavi obseg proizvodnje najbolj povečal v storitvenih dejavnostih in v gradbeništvu, za 20,5 odstotka oz. za 16,9 odstotka. V trgovini se je obseg proizvodnje povečal za 10,7 odstotka, najmanj, za 3,6 odstotka, pa se je povečal v industriji.

Statistični urad je podatke o skupnem obsegu proizvodnje v gospodarstvu začel objavljati v začetku letošnjega leta, predstavljajo pa približek gibanju bruto domačega proizvoda na mesečni ravni.

Vir: STA