Umar: Letošnja gospodarska rast bo višja od napovedane

15.12.2021

navzgor48
Letošnja gospodarska rast v Sloveniji bo od 6,6- do 7,1-odstotna, ocenjuje Umar.

Gospodarska aktivnost v Sloveniji je v letošnjem tretjem četrtletju presegla raven pred epidemijo. "Zlasti zasebna potrošnja raste hitreje od pričakovanj, zato bo gospodarska rast v iztekajočem se letu višja od napovedane v naši jesenski napovedi, in sicer za pol do ene odstotne točke," je Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) zapisal v zadnjem Ekonomskem ogledalu. Nova ocena je, da bo letošnja rast od 6,6- do 7,1-odstotna (septembra je Umar napovedal 6,1-odstotno gospodarsko rast).

Umar sicer še ugotavlja, da se gospodarska rast upočasnjuje, kar povezujejo predvsem s poslabšanjem epidemičnih razmer in ostrejšimi zaščitnimi ukrepi ter nadaljnjimi težavami in omejitvami v proizvodnji: "Inflacija bo letos in tudi prihodnje leto višja od napovedane jeseni, v največji meri zaradi visokih rasti cen energentov v zadnjih mesecih in vztrajanja motenj v dobavnih verigah."

Povprečna letna inflacija bo po oceni Umarja okrog dva odstotka, medtem ko je v septembra ocenjeval, da bo 1,4-odstotna.

Več na spletni strani Umarja