Industrijska proizvodnja v območju evra in EU v letu 2022 krepkejša

15.2.2023

Industrijska proizvodnja2

Industrijska proizvodnja se je po sezonsko prilagojenih podatkih v območju evra decembra na mesečni ravni zmanjšala za 1,1 odstotka, v EU pa za 0,4 odstotka, na letni pa za 1,7 oz. 0,4 odstotka, je objavil Eurostat. V celotnem letu 2022 je industrijska proizvodnja v evrskih državah v povprečju porasla za 0,9 odstotka, v uniji pa za 1,9 odstotka.

Evropski statistični urad decembrski padec industrijske proizvodnje v evrskem območju v mesečni primerjavi pripisuje padcu proizvodnje dobrin za vmesno porabo (-2,8 odstotka), trajnih potrošnih dobrin (-1,4-odstotka), netrajnih potrošnih dobrin (-1,0 odstotka) in investicijskega blaga (-0,4 odstotka). Na drugi strani se je povečala proizvodnja energije (+1,3 odstotka).

Med državami članicami, za katere je Eurostat imel podatke, se je industrijska proizvodnja na mesečni ravni najbolj skrčila na Irskem (-8,5 odstotka), v Luksemburgu (-5,2 odstotka) in Litvi (-4,0 odstotka). Največje rasti so imele Danska (+13,5 odstotka), Portugalska (+4,1 odstotka) in Madžarska (+3,8 odstotka).

V Sloveniji se je industrijska proizvodnja decembra v primerjavi z novembrom okrepila, in sicer za 1,7 odstotka.

Več: STA