Proti Luni še Artemide

14.2.2020
Martina Perharic3

"Po Apollu proti Luni še Artemida," je odmevala novica Nasinih znanstvenikov v lanskem letu. V okviru nove vesoljske odprave, ki ni naključno dobila ime po Apollovi sestri dvojčici, se bo leta 2024 po Luni sprehodila tudi prva ženska. Ali to dokazuje, da spol pri doseganju ciljev ni več ovira, meje napredka pa so le še v naših glavah?

Na našem 'planetu', v farmacevtski družbi Medis, občudujemo medicinski napredek in smo hvaležni za mnoga prelomna terapevtska odkritja. Bolezni doletijo stare in mlade, ženske in moške, predvsem pa ne poznajo državnih meja. A tudi tu smo ljudje zarisali meje v dostopnosti zdravljenja. Vsaka meja je nam nov izziv. Medtem ko sem ponosno prejemala priznanje Artemida, je sodelavka Nataša na srečanju zastopnikov nemškega farmacevtskega podjetja javno zastavila vprašanje: "V čem se nemški bolnik razlikuje od slovenskega, kako pojasniti, zakaj zdravilo ni na voljo tudi pri nas?" Odgovor smo prejeli ta teden, ko so nam potrdili, da bomo lahko to zdravilo zagotovili tudi slovenskim bolnikom. To so naše poti na Luno, ki nam prinesejo neizmerno veselje, ko jih osvojimo. Ženske, v Medisu nas je okoli 70 odstotkov, smo na vsako tako zmago še bolj ponosne, saj jih dosegamo v pretežno moškem poslovnem okolju.

Pogosto mi ljudje čestitajo za položaj, ki naj bi bil merilo tega, ali je človek uspešen ali ne. A moj glavni meter je tisti, ki mi odmerja občutke, da lahko delam, kar me veseli, v ekipi, kjer občudujem nasledstvo, ki bo kovalo prihodnje poti. Ko pa občutke nadgradi še prejeto priznanje Artemida, se še bolje zavem, da sem preteklih 30 let ob nekaj ponesrečenih poskusih in ob odlični spremljavi moških in tudi žensk vendarle že pustila nekoliko dobrih sledi v odlični družbi Medis in širše, kar mi potrjujejo nasmehi na obrazih strank in sodelavcev.

Artemida meni osebno daje dodatni pogon, želim pa si, da bi ga dala še drugim ženskam, ki se morda obotavljajo na poti do želenega cilja. Poleg zaveze za trdo delo in poguma vsem priporočam tudi, da po poti zajemajo znanje od izkušenih, a tudi od mladih. Spol gor ali dol, naša družba bo uspešna toliko, kolikor bomo lahko v njej ohranjali edinstvenost in pristnost posameznika ter gradili znanja željne ekipe, kjer se bo vsak lahko počutil kot zmagovalec. Zato pojdimo skupaj z Apollom proti Luni še Artemide!

Dr. Martina Perharič, generalna direktorica družbe Medis