Klubski dogodki Sekcije managerk: nov format druženja, izobraževanja in povezovanja

4.7.2018
1. klubski dogodek Sekcije Managerk

V četrtek, 28. junija 2018, je v prečudovitem ambientu inspirativne Švicarije potekal 1. klubski dogodek Sekcije managerk Združenja Manager Vključi (V)se: 50 % + 50 % = 150 %. Osrednja tematika, ki jo sekcija skozi klubske dogodke želi nasloviti je uravnoteženo vodstvo. Poslovni svet je novodobno bojišče, kjer ni več tako enoznačnih nasprotnikov. Dokazano je, da so uravnotežene ekipe ženskih in moških boljše, prinašajo boljše poslovne rezultate, politično stabilnost in socialne transformacije. Zato bo sekcija z zanimivimi sogovornicami in sogovorniki odgovarjala na odprta vprašanja, kako se uspešno boriti in živeti v tem času in v tem svetu, kako lahko ženske napredujejo, kako lahko vsi skupaj ohranjamo osnovne vrednote človeštva in vero vanje ter kako lahko demokratiziramo svet za skupno dobro, dobro posameznice in posameznika.

Klubski dogodki so tako nov format druženja, izobraževanja in povezovanja, katerih cilj je managerkam zagotoviti nova (mednarodna) znanja in jim omogočiti, da spoznajo zgodbe o uspehu ter ustvarijo možnosti za uspešno sklepanje poslov. »V zadnjih 20 letih smo bili priča dogodkom klubskega formata, ki so bili namenjeni predvsem moškim, redkokdaj je bilo na njih možno opaziti ženske, zato sem zelo vesela, da je Sekcija managerk, ki jo vodim, prva oblikovala klubski dogodek, ki nagovarja predvsem ženske v managementu,« je izpostavila predsednica sekcije in partnerica BCG Melanie Seier Larsen. Navdušena nad formatom srečanja, ki ženskam omogoča mreženje, iskren pogovor in izmenjavo dobrih praks, je še dodala: »Ponosna sem, da je bila gostja našega prvega dogodka Marta Kos Marko, oseba, ki je veliko naredila za Slovenijo, za enakopravnost, vključenost ter človekove pravice.«

Veleposlanica leta 2016 po izboru nemške revije za diplomacijo in trenutna veleposlanica Republike Slovenije v Bernu Marta Kos Marko je svojo bogato kariero začela v športu, kjer je bila jugoslovanska in slovenska prvakinja in rekorderka v plavanju. Kasneje se je preizkusila kot novinarka in dopisnica iz Bonna, prevzela vlogo direktorice Urada Vlade RS za komuniciranje in tiskovne predstavnice vlade ter podpredsednice GZS. Kot glavni motivator za omenjene preboje v karieri je bilo biti boljša od moških, saj je bi deležna številnih ovir, ki so izhajale iz dejstva, da je ženskega spola. Pri tem je poudarila, da so ji na njeni poti največ pomagale ravno ženske. »Njena izkušnja potrjuje spoznanje, da za doseganje sprememb vedenja in razmišljanja ni dovolj samo ena ženska, temveč več njih. Spolne kvote so tako na nek način "bližnjica" do bolj uravnotežene družbe, ki je dokazano bolj učinkovita, uspešnejša in verjamem, da tudi bolj zanimiva,« je izpostavila vodja projektne skupine dogodka znotraj Sekcije managerk in direktorica Elane Špela Levičnik Oblak.

Ob predstavitvi svoje življenjske zgodbe, ki je po mnenju podžupanije Mestne občine Ljubljana in članici projektne skupine dogodkov Tjaše Ficko prisotnim pokazala, da je lahko nekaj, kar doživimo kot poraz, dejansko le pot do velike zmage, je Markova tekom pogovora v ospredje postavila predvsem enakopravnost med spoloma. Izpostavila je zaskrbljenost nad nižajočim se deležem žensk tako v parlamentu kot na vodstvenih položajih in nad povečevanjem plačnih razlik. Za doseganje uravnoteženega vodstva in »uspešno delovanje družbe so nujne spremembe, ki pa so učinkovite le, če vključimo (v)se,« je dodala Melita Rozman Dacar, direktorica SŽ – Tovorni promet.

Več o dogodku