Z zasaditvijo 200 dreves je Managerski kongres 2021 postal ogljično nevtralen dogodek

18.3.2022

Obljuba s kongresa sadimo drevesa2

Obljuba s kongresa, sadimo drevesa

Člani Združenja Manager so danes v Baredih nad Izolo zasadili 200 dreves, s čimer je združenje izpolnilo obljubo z lanskega Managerskega kongresa, ki je tako postal ogljično nevtralen dogodek. Verjetno gre za enega prvih takih večjih poslovnih dogodkov v Sloveniji.

Združenje Manager s takimi dejanji podpira in izpolnjuje trajnostne cilje, ki se jim je zavezalo pred dvema letoma, ko je v ospredje svojega delovanja postavilo trajnostno voditeljstvo. S podjetjem Schneider Electric, ki razvija napredne programe za energetski management, je združenje septembra lani v kongresnem centru GH Bernardin v Portorožu merilo porabo električne energije. V dveh dneh so jo porabili 1.465 kWh, kar je enako 718 kilogramom CO2. Koliko elektrike se je porabljalo za razsvetljavo, multimedijo in klimatizacijo ter preračun v ustvarjene izpuste CO2so lahko udeleženci kongresa sproti spremljali na nazornih grafičnih prikazih Schenider Electric-a v Bernardinu.

Z današnjo zasaditvijo 200 mladih dreves v Baredih nad Izolo, ki bodo v enem letu predelala ustvarjene izpuste ogljika, je Managerski kongres postal verjetno eden prvih ogljično nevtralnih poslovnih dogodkov v Sloveniji. »V Združenju Manager v letu 2022 sledimo sloganu 'Odgovornost za prihodnost'. Tudi z današnjo akcijo sajenja dreves smo pokazali svojo odgovornost, ki jo imamo do okolja in družbe, v katerih živimo in ustvarjamo. S takimi dejanji želimo prispevati in hkrati spodbuditi bolj trajnostno delovanje. Zavedamo se namreč, da gospodarstvo predstavlja nepogrešljiv motor trajnostnih sprememb in da imajo managerji pri tem ključno vlogo, saj zaradi svojih kompetenc delujejo kot povezovalci idej, ljudi in procesov,« je izpostavila Petra Juvančič, izvršna direktorica Združenja Manager.

Tudi Peter Ušeničnik iz slovenske podružnice Schneider Electrica je poudaril, da se podjetja vedno bolj usmerjajo v trajnostno poslovanje: »K temu lahko bistveno pripomoreta avtomatizacija in digitalizacija proizvodnih procesov ali upravljanja stavb, kar se pozna predvsem pri nižji porabi elektrike in drugih virov.«

Udeleženci današnjega dogodka Obljuba s kongresa, sadimo drevesa so si po sajenju dreves, ki so ga usmerjali strokovnjaki iz družbe Slovenski državni gozdovi in Zavoda za gozdove Slovenije, ogledali največjo leseno stavbo v Sloveniji, kjer ima nove prostore Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE. Ta se ukvarja z raziskovanjem obnovljivih materialov in trajnostne gradnje, še posebej pa z inovacijskim in interdisciplinarnim proučevanjem lesa in njegove uporabe. Stavba je že sama po sebi raziskovalni projekt, saj je med gradnjo in tudi po njej potekal intenzivni monitoring, ki omogoča vpogled v način staranja lesa in lažje načrtovanje lesene gradnje v prihodnosti.