Prihodnost bo naša

26.7.2019
Tomaz Lanisek 2

Naša prihodnost je preveč pomembna, da bi jo prepustili naključju. Za boljši jutri je odgovoren vsak od nas in to že danes, ne šele jutri. In kateri je prvi korak? Vedeti moramo, kaj bi radi.

To pomeni imeti vizijo, kam želimo priti. Kar nekaj članic in članov Združenja Manager nas je tako ali drugače sodelovalo pri pripravi Vizije Slovenije 2050; vizije, ki nam kot zastavica na obzorju kaže, kam želimo priti kot država. Pot do tja vodi preko strategije in konkretnih dejanj. Kot ena pomembnejših organizacij v državi imamo veliko odgovornost, da nam skupaj to tudi uspe.

Nič, razen visokih ciljev, ni dovolj dobro

Leta 2050 bomo kot združenje še enkrat starejši kot danes in nič, razen visoko zastavljenih ciljev, ni dovolj dobro za nas. Uspelo nam bo, ker smo drzni, samoiniciativni in odgovorni, ustvarjalni posamezniki, člani združenja, ki se dobro počutimo v inovativni družbi ter prepletu institucionalnih, družbenih in tehnoloških inovacij. Ker se zavedamo, da smo največje bogastvo Slovenije ljudje, je na nas, da z navdušenjem usmerjamo ekipe, ki jih vodimo, jih razvijamo in omogočamo, da skupaj rastemo. Želimo biti vključujoča in dinamična družba. Ravno naše združenje je ena glavnih povezovalnih komponent, ki bo to lahko omogočila. Poskrbimo, da bodo v tujini delujoči Slovenci v živahnih stikih z domovino krepili globalno mrežo Slovenije. To so člani, ki danes še manjkajo v naših vrstah, in to so člani, ki si trenutno nabirajo odlične mednarodne izkušnje. Skupaj bomo lahko managementu, zanimivemu in za razvoj družbe pomembnemu poklicu, dvignili ugled. Glas, ugled in prepoznavnost naše države bodo lahko tako veliko večji od njene velikosti. Danes to še nismo, jutri bomo temu že bližje, v prihodnosti pa nam bo to uspelo. Skupaj. Združeni.

Biti svetilnik, biti vodja

Maraton uspešno končaš tako, da pretečeš vsakega od 42 kilometrov. Preboj in umestitev Slovenije med države z najvišjo kakovostjo bivanja lahko dosežemo na enak način. Z dobro kondicijsko pripravo, z močno voljo, s trdnim medsebojnim zaupanjem in tekmovanjem po enakih pravilih. Dvojnih meril ne sme biti, udarcev pod pasom še manj. To ne bo lahko, za to je treba aktivno delati. Spregovoriti, ko je potrebno. Stati za svojim mišljenjem in dejanji. Biti svetilnik, biti vodja. Vodje od sebe zahtevajo vedno več kot drugi od njih, od svojih sodelavcev zahtevajo vedno več, kot bi sodelavci sami od sebe, a jih v primeru 'nevihte' zaščitijo. Po njej smo vsi skupaj bolj izkušeni, močnejši in bolj povezani. 

Samo tako bomo lahko zvesti poslanstvu: z odgovornim voditeljstvom in strokovnim managementom do skupnega napredka. Poudarek je seveda na besedah 'odgovorni' in 'skupni'. Sta kot lepilo, ki nas poveže. In kdor ne verjame v povezovanje, v managementu nima kaj iskati.

Ob objavi Vizije Slovenije 2050 je bilo v javnosti kar nekaj nasprotujočih si mnenj in tudi kar nekaj neodobravanja. To je bila logična reakcija, ki nam je znana tudi v podjetjih. Novo ni vedno najbolj priljubljeno in nove stvari morajo imeti kritično maso tistih, ki vanje verjamejo. Ne smemo pozabiti, da je Vizija 2050 prišla od ljudi za ljudi, pri njenem nastanku je sodelovalo preko 1.500 predstavnikov državljanov Slovenije iz različnih sfer družbe. Mi v Združenju Manager moramo verjeti, da bo prihodnost lep(š)a. Biti moramo še bolj pogumni, omejitve in zmotna prepričanja pa moramo kot management ovreči, da bomo ob 60. obletnici Združenja Manager z zadovoljstvom in veseljem pogledali na pretečeno pot od naše 30. obletnice.  

Mag. Tomaž Lanišek, podpredsednik Združenja Manager