Blaž Brodnjak: Čas je za družbeni dogovor

6.10.2022

foto Andraz Kobe 1196

V zadnjem obdobju si eden za drugim kljuko podajajo »črni labodi« z globalnimi finančnimi, zdravstvenimi, energetskimi, vremenskimi in na veliko žalost znova varnostnimi pretresi tudi v Evropi. Opozarjajo nas, da so nas trajnostnega razvoja bolj ali manj le polna usta, dejansko pa se kot bitja in civilizacija nismo veliko naučili.

Tehnološki razvoj nam omogoča zelo hitre konkretne premike, a smo ujetniki partikularnih interesov, ki o enem pridigajo, drugo pa počnejo. Skačemo iz ene v drugo ideološko skrajnost in pri tem drugače misleče dosledno izključujemo, namesto preko neposrednega in predvsem odkritega ter spoštljivega pogovora, pa se preko socialnih omrežij obkladamo z žaljivkami. Ideološko neobremenjene, sorazmerne in uravnotežene ideje so zaznane kot odkloni. V zadnjem obdobju pa smo na naše veliko presenečenje managerji in podjetniki soočani celo z izjavami in zakonskimi spremembami, ki v eni od najegalitarnejših družb na planetu v bistvu uvajajo razredni boj. Posledično so najustvarjalnejši, najaktivnejši in najpodjetnejši soočeni z resno dilemo, ali razvojne aktivnosti preseliti v podjetniško bolj spodbudna okolja. To bi bila za nadaljnji razvoj naše družba ne le nezaželena, ampak predvsem zelo škodljiva posledica, zato smo vsi skupaj primorani umiriti žogo in izvesti iskren ter osveščen pogovor med družbenimi podsistemi, o tem kakšno ciljno družbo si dejansko želimo. Ko se poenotimo okrog tega, si lahko postavimo zelo jasne konkretne cilje ter se pričnemo skupaj premikati v tej smeri.

Managerji bomo tej usklajeni smeri zvesto in odločno sledili ter jamčimo, da bomo pri tem spoštovali ključna načela trajnostnega bivanja in razvoja. Ne bomo vnaprej izključevali nikogar z različnimi pogledi, bodo pa priložnost dobili izključno ljudje s primernimi znanji in izkušnjami. S tem bomo ustvarili veliko vrednosti, s katero bomo lahko izboljševali blagostanje Slovenk in Slovencev. Ponujamo torej roko sodelovanja in verjamemo, da bo tokrat sprejeta.

Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB in prejemnik naziva Manager leta 2022