BSF: Zdaj je treba vlagati v nove tehnologije, digitalizacijo, znanje, zeleno in infrastrukturo

1.9.2021

BSF2022

Letošnji že 16. Blejski strateški forum (BSF) poteka pod geslom Prihodnost Evrope. Na prvi razpravi je sodelovalo 11 govorcev, med njimi šest premierjev, in sicer češki Andrej Babiš, slovaški Eduard Heger, madžarski Viktor Orban, hrvaški Andrej Plenković, slovenski Janez Janša in grški Kiriakos Micotakis, predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli, predsednik Evropskega sveta Charles Michel, podpredsednica Evropske komisije Dubravka Šuica, državni tajnik Svetega sedeža, kardinal Pietro Parolini ter predsednik Srbije Aleksander Vučić.

Na BSF so prevladovale politične teme, potekala pa je tudi razprava o gospodarstvu oz. o gospodarskem okrevanju po pandemiji covida-19, ki sta se je udeležili predsednica ZM Medeja Lončar in izvršna direktorica ZM Petra Juvančič. Slovenski finančni minister Andrej Šircelj je v razpravi poudaril, da so strogi ukrepi zaradi koronavirusa povzročili hud padec gospodarske aktivnosti povsod po svetu, zato so se države odzvale z zajetnimi svežnji pomoči. To je povečalo tako javni dolg kot primanjkljaj, a zdaj je najpomembnejše dejstvo, da je gospodarstvo odprto, je po poročanju rtvslo.si dejal Šircelj.

Guverner Banke Slovenija Boštjan Vasle je dodal, da so evropska gospodarstva že na poti močnega okrevanja, a so zaradi novih tveganj podporni ukrepi še vedno potrebni. Predsednica Evropske razvojne banke (EBRD) Odile Renaud-Basso je opozorila na velike razlike v okrevanju po pandemiji med razvitimi in nerazvitimi državami, podpredsednica Evropske investicijske banke Lilyana Pavlova pa je dejala, da je zdaj pravi trenutek za razmislek, kako si bomo naredili boljšo prihodnost. Izpostavila je vlaganja v nove tehnologije, znanje in infrastrukturo. K vlaganjem v zeleno, infrastrukturo in digitalizacijo je pozval tudi finančnik iz Italije Valerio De Luca.

Več na rtvslo.si.