Slovensko gospodarstvo lani občutno izboljšalo rezultate poslovanja

23.5.2022

navzgor10

Slovensko gospodarstvo kot celota je v letu 2021 po ugotovitvah Ajpesa občutno izboljšalo rezultate poslovanja. Neto čisti dobiček se je skoraj podvojil, skupni prihodki pa so porasli za 24 odstotkov. Povečalo se je tudi število zaposlenih, še bolj pa neto dodana vrednost, poroča STA.

Slovenske gospodarske družbe so leto 2021 sklenile z višjim skupnim čistim dobičkom od skupne čiste izgube osmo leto zapored. Tokrat je neto čisti dobiček znašal 5,7 milijarde evrov, to pa je 99 odstotkov več kot leta 2020.

Neto čisti dobiček je razlika med dobičkom, ki so ga ustvarile vse gospodarske družbe skupaj, ter njihovo skupno izgubo. Celotnega dobička je bilo za 6,5 milijarde evrov, izgube pa za 829 milijonov evrov, je danes na novinarski konferenci povedala direktorica Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) Mojca Kunšek.

Vseh 69.076 gospodarskih družb, ki so Ajpesu posredovale svoje poslovne rezultate, je lani prihodke v primerjavi z letom prej skupno povečalo za 24 odstotkov na 120,3 milijarde evrov. Od tega so nekaj več kot 51 milijard evrov prihodkov ustvarile na tujih trgih, ta številka pa je 29 odstotkov višja kot v letu prej.

Slovensko gospodarstvo še vedno največji delež prihodkov ustvari na domačem trgu, vendar pa je ta delež nižji kot prejšnja leta, je opomnila Kunškova. Predvsem se je krepil izvoz v države zunaj EU, ob čemer je opozorila, da se je izvoz v predelovalnih dejavnostih zmanjšal za tri odstotke. To je posledica dejstva, da se v Sloveniji dogaja nekakšno prestrukturiranje gospodarstva in postajamo vse bolj storitveno usmerjeno gospodarstvo.

Slovenska podjetja so povečala zaposlovanje. V celoti se je število zaposlenih na podlagi delovnih ur povečalo za štiri odstotke na 522.452. V povprečju so ti zaposleni prejemali plače v višini 1901 evro oz. 27 evrov višje kot leta 2021.

Letna poročila za leto 2021 je Ajpesu oddalo tudi 50.054 samostojnih podjetnikov, kar je zaradi rasti tistih, ki so obdavčeni na podlagi normiranih odhodkov in jim letnih poročil ni treba predložiti, nekaj manj kot leta 2020. Njihovi dohodki so bili lani za 19 odstotkov višji kot leta 2020.

Gospodarsko klimo v letu 2021 je na splošno označila za zelo optimistično. Pri Ajpesu se je vpisalo 3,2 odstotka več poslovnih subjektov kot leto prej, še posebej se je povečalo ustanavljanje samostojnih podjetnikov.

Med podjetji se je najbolj povečalo število subjektov na področju gostinstva, poslovanja z nepremičninami ter zdravstva in socialne varnosti, zmanjšalo pa na področju kmetijstva, trgovine in oskrbe z elektriko. "Podjetniška iniciativa je torej zelo povezana z okoliščinami, v katerih s je znašla Slovenija," je komentirala direktorica Ajpesa.

Vir: STA