Med prijavljenimi brezposelnimi neposredno zaposljivih le do 17 odstotkov

10.4.2022

zavod RS za zaposlovanje6
Kar 56 odstotkov vpisanih v evidenco pri Zavodu RS za zaposlovanje je dolgotrajno brezposelnih.

Na Zavodu RS za zaposlovanje so imeli marca le še nekaj več kot 60.000 brezposelnih, a je bilo med njimi neposredno zaposljivih le 16 do 17 odstotkov brezposelnih, poroča STA. Kar 56 odstotkov vpisanih v evidenco pri zavodu pa je dolgotrajno brezposelnih. Med prihodnjimi izzivi zavoda je zato prav spopad s to skupino.

Marčnih 60.534 registriranih brezposelnih predstavlja drugo najnižje število brezposelnih v zgodovini samostojne Slovenije. Nižje je bilo le septembra 2008, ko je bilo pri 59.303. S padanjem brezposelnosti pa se slabša struktura brezposelnih oz. povečuje delež dolgotrajno brezposelnih.

Potem ko je bilo dolgotrajno brezposelnih med vsemi vpisanimi v evidenco leta 2020 31,8 odstotka, jih je bilo lani 44,2 odstotka, letos pa že 56 odstotkov, so ta teden razmere na trgu dela predstavili na zavodu za zaposlovanje.

Dolgotrajno brezposelni so tisti, ki so brez dela vsaj leto dni, na zavodu pa imajo tudi več takih, ki so v evidenci celo pet do deset let.

Generalni direktor zavoda za zaposlovanje Mitja Bobnar je ta teden napovedal, da bo osrednji izziv zavoda v prihodnje prav dolgotrajna brezposelnost. Po njegovih besedah namreč velika večina brezposelnih, več kot 80 odstotkov, ni neposredno zaposljivih, temveč potrebujejo dodatno obravnavo in veliko pomoči svetovalcev, da se bodo lahko znašli na trgu dela.

Med njimi so starejši, mladi brez izobrazbe ali z izobrazbo, po kateri trg ne povprašuje, ter invalidi, ki potrebujejo posebne prijeme, je pojasnil.

Vir STA