Inflacija v območju z evrom decembra pri rekordnih petih odstotkih

7.1.2022

navzgor58
Petodstotna inflacija v območju z evrom je največje povišanje cen na letni ravni, odkar so leta 1997 začeli beležiti te podatke.

Letna stopnja inflacije v območju z evrom je decembra znašala pet odstotkov, je danes prvo oceno objavil evropski statistični urad Eurostat. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je to največje povišanje cen na letni ravni, odkar so leta 1997 začeli beležiti te podatke. Novembra je bila letna stopnja inflacije 4,9-odstotna.

Eurostat pričakuje, da se je decembra glede na december 2020 energija podražila za 26 odstotkov, potem ko je bila novembra letna stopnja rasti cen energije 27,5 odstotka. Hrana, alkohol in tobak so se decembra na letni ravni podražili za 3,2 odstotka (novembra za 2,2 odstotka), neenergetske industrijske dobrine za 2,9 odstotka (novembra za 2,4 odstotka) in storitve za 2,4 odstotka (novembra 2,7 odstotka).

Najvišjo letno inflacijo sta decembra imeli Estonija in Litva, kjer so se cene zvišale za 12,0 in 10,7 odstotka. Sledile so Latvija (7,7 odstotka), Španija (6,7 odstotka), Belgija (6,5 odstotka) in Nizozemska (6,4 odstotka). V Sloveniji je bila letna stopnja inflacije po teh podatkih, ki upoštevajo harmonizirani indeks cen življenjskih potrebščin, decembra 5,1 odstotka.

Več: STA