BDP v drugem četrtletju medletno višji za kar 16,3 odstotka

31.8.2021

navzgor25
K rasti so največ prispevale za skoraj petino večja končna potrošnja gospodinjstev in bruto investicije, ugotavlja Surs.

Slovenski BDP se je od aprila do konca junija na letni ravni povečal za 16,3 odstotka, kar je za 1,9 odstotka več v primerjavi s prvim četrtletjem, je objavil državni statistični urad (Surs). Visoko rast je mogoče v precejšnji meri pripisati tudi nizki lanski osnovi, saj se je v drugem četrtletju 2020 slovenski BDP zaradi epidemije in z njo povezanih ukrepov skrčil za kar 12,3 odstotka.

K taki rasti gospodarstva v drugem četrtletju sta največ prispevali povečanje končne potrošnje gospodinjstev (za 18,8 odstotka) in povečanje bruto investicij (za 19,2 odstotka), so izračunali na Sursu.

Dražji energenti in močno povečano povpraševanje ter pomanjkanje nekaterih polizdelkov in surovin vplivajo tudi na zvišanje inflacije; od avgusta lani so se cene povprečno zvišale za 2,1 odstotka. 

V drugem četrtletju se je za 1,4 odstotka oz. za okoli 14.000 oseb povečalo tudi število zaposlenih. Večina novih zaposlitev je bila sklenjena v predelovalnih dejavnostih, zdravstvu in socialnem varstvu.

Več v Delu