Manager leta 2017 je Janez Škrabec, direktor Rika

2.10.2017
AKR 3270

»Priznanje stanovskih kolegic in kolegov visoko cenim. Vesel sem te izjemne časti, ki me umeščajo na tako ugleden seznam nagrajenk in nagrajencev. Tudi njim gre poklon, da sta podjetništvo in menedžment počasi postajala in postala vrednota. In prav ob tem in za to je poslanstvo Združenja Manager nepogrešljivo. Čestitke vsem, ki za zaslužni za tako uspešno delo naše stanovske organizacije,« je ob prejemu priznanja dejal Janez Škrabec, direktor Rika.

Janez Škrabec je v 21 letih od ustanovitve podjetja Riko, d.o.o., družbo razvil v vodilno slovensko inženiring podjetje. Riko s projekti s področja energetike, okoljevarstva, tehnološkega inženiringa, logističnih in skladiščnih sistemov ter gradbeništva v središče svojega delovanja postavlja povezovanje podjetij, s katerimi ustvarjajo odmevne zgodbe z visoko dodano vrednostjo, hkrati pa nadpovprečno vlagajo v družbeno-odgovorne projekte. Danes podjetje zaposluje 108 zaposlenih in spada med 1,5% podjetij v gospodarstvu z najvišjo dodano vrednostjo na zaposlenega. 

Kot pravi Škrabec, ideja o tem edinstvenem poslovnem modelu izhaja iz prepričanja, da se dobro vrača z dobrim, zato moč poslovne strukture podjetja napaja s tradicijo, lokalno vpetostjo in številnimi kulturno-umetniškimi programi kot so Škrabčeva domačija v Hrovači, sklad za štipendiranje slavistov, likovna zbirka najpomembnejših slovenskih umetnikov 20. in 21. stoletja in podporo številnim kulturnim institucijam ter športnim klubom pri nas. 

Za svoje gospodarske in podjetniške uspehe je Janez Škrabec prejel številna priznanja in državniška odlikovanja tako doma kot v tujini, britanski mislec Charles Handy ga je uvrstil med 23 svetovnih filantropistov, spregledal pa ga ni niti svetovno priznani francoski oblikovalec Philipp Starck.

Integrator slovenskega gospodarstva v tujini je karizmatična osebnost, ki je vedno odprta za sodelovanje in poudarja pomen aktivizma in stremljenja h kreiranju nečesa novega. Najožji sodelavci ga opisujejo kot motivatorja, učitelja in vizionarja, ki gleda v prihodnost, a spoštuje in ohranja spomin na zgodovino. 

Priznanje je bilo podeljeno na Managerskem kongresu Združenja Manager, 28.9.2017