Rekordni pesimizem po 365 dneh

20.1.2023

Sanja Savic PwC3

Ta teden so bile oči gospodarstvenikov, vodilnih politikov, mnenjskih voditeljev, inovatorjev in aktivistov uprte v Svetovni gospodarski forum, ki se je odvijal v Davosu. Družba PricewaterhouseCoopers je v tem mondenem švicarskem letovišču, tradicionalno, predstavila rezultate, letos že 26. globalne raziskave, ki jo je opravila med izvršnimi direktorji vodilnih družb na svetu. V raziskavi je sodelovalo 4.410 izvršnih direktorjev iz 105 držav, med njimi tudi 50 izvršnih direktorjev vodilnih družb iz Slovenije.

Napovedi za 2023 so ene najbolj pesimističnih v zgodovini raziskave in pomenijo popoln preobrat glede na lanskoletne obete. Skoraj tri četrtine, 73% izvršnih direktorjev napoveduje, da bo svetovna gospodarska rast v naslednjih 12-ih mesecih upadla. V oči bode podatek, da skoraj 40% izvršnih direktorjev meni, da njihove organizacije v naslednjih 10 letih ne bodo preživele, če poslovnih procesov ne bodo preoblikovali že danes. Tako kritično mišljenje ne preseneča glede ne seznam groženj za gospodarsko rast, kjer na samem vrhu pričakovano prevladujejo rekordna stopnja inflacije, makroekonomska nestabilnost in geopolitični konflikti. Kljub temu se zdi spodbudno, da 65% izvršnih direktorjev izvaja pobude za zmanjšanje emisij svojih organizacij, le nekaj manj, 61% pa jih je že uvedlo podnebju prijaznejše produkte in procese. Kot kaže, sta si zdravstvena in energetska kriza le izborili priložnost za napredek na globalni agendi za okolje. Da smo se iz preteklih kriz marsičesa naučili, kaže tudi podatek, da se je 52% izvršnih direktorjev odločilo za zniževanje operativnih stroškov in dvig cen izdelkov oz. storitev, ne pa za zmanjševanje števila zaposlenih. Velika večina, kar 80% izvršnih direktorjev, celo navaja, da plačil za delo svojim zaposlenim ne bodo zniževali, kar je zagotovo posledica zavedanja, da brez človeškega kapitala razvoja v napredku ne bo.

Kot kažejo obeti, se bomo tudi v letu 2023 učili lekcij, ki jih ni v nobenem šolskem učbeniku. Izzivi, katerim smo trenutno izpostavljeni na gospodarskem parketu se kažejo v dvojni vlogi, kot pospeševalci svetovne preobrazbe na eni ter rušilci uveljavljenih sistemov na drugi strani. Ravno ta diametralna vloga trenutnih razmer na trgu, ki je ogledalo razpoloženja med izvršnimi direktorji, pa je tudi priložnost za transformacijo poslovnih procesov, ki bo omogočila, da se na recesijska pričakovanja odzovemo agilno in odgovorno.
mag. Sanja Savič, direktorica, PricewaterhouseCoopers SVETOVANJE d.o.o.