OECD: slovenski BDP bo letos zrasel za 1,5 odstotka, inflacija bo 7,3-odstotna

8.6.2023

opvg2

Pri OECD so v sveži napovedi Sloveniji močno izboljšali napoved za letošnjo rast, a bo ta še vedno veliko skromnejša kot lani, ko je znašala 5,4 odstotka. 

V sveži napovedi OECD o rasti slovenskega BDP v letu 2023 na Financah poročajo, da bodo optimisti najbrž poudarili, da je trikrat višja kot novembra lani, ker je z 0,5 izboljšana na 1,5 odstotka. Realisti bodo navedli, da pomeni precejšnjo upočasnitev aktivnosti glede na lansko rast, ki je bila 5,4-odstotna. Ob čemer nam OECD za letos napoveduje 7,3-odstotno inflacijo. OECD ponovi, da bi Slovenija morala sprejeti do rasti prijazno davčno reformo, s katero bi znižala davčno obremenitev dela, to pa sfinancirala z višjimi davki na premoženje, kamor sodi nepremičninski davek, ter z višjo okoljsko obdavčitvijo.

Ob tem so pri OECD zdaj navedli, da se je v Sloveniji gospodarska aktivnost lani povečala bolj, kot je pričakovano, in sicer tako zaradi zasebne kot tudi državne porabe, zatem pa se je rast nadaljevala kot v prvem letošnjem četrtletju. Četudi pri omenjeni organizaciji zdaj menijo, da bo letošnja rast večja, kot so jo napovedali novembra lani, pa vztrajajo pri oceni, da bo nanjo vplivala visoka inflacija, ki bo po njihovih projekcijah v Sloveniji letos dosegla 7,3 odstotka.

Šele ko se bo inflacija s predvidenih 7,3 odstotka v letu 2023 v letu 2024 spustila na 4,4 odstotka, bo po mnenju OECD v Sloveniji prišel moment, ko se bo slovenska rast okrepila, in to na 2,6 odstotka.

Vir: Finance