Enzo Smrekar: Managerski kongres Mi danes. Mi jutri. Mi vsi skupaj.

21.7.2023

DSC8719
Enzo Smrekar, podpredsednik Atlantic Grupe za delikatesne namaze, Donat in internacionalizacijo: »Obrnimo reflektorje na zanesljive in uspešne vire in zglede, na navdih za Mi jutri, ker uspeh ne pride sam in ga nikoli ne doseže en posameznik.«

Mi danes se zares veselimo Mi jutri, ko bomo Mi vsi skupaj nevtralizirali Mi včeraj. Pogosto se vprašam, od kod in zakaj se je v slovensko družbo naselil ta pesimizem, ta splošna zadovoljenost s povprečnostjo, to pomanjkanje iskre in ognja. Zakaj smo tako zlahka vzeli za svoje pregovore, kot so »kdor z malim zadovoljen ni, velikega vreden ni« ali »kdor visoko leta, nizko pade« in podobne? Zakaj so naši pravljični junaki utelešenje neambicioznosti, ko pa smo vendar potomci same osti prodora Slovanov v Evropo, ki so prišli najdlje in smo uspeli tisoč petsto let braniti in ohraniti svoj jezik in identiteto pred germanskimi in romanskimi pritiski? Kako to, da je videti, kot da smo kot narod izgubili ta naboj ambicije?

Naj seme zla iščemo v sorazmerno dobrem standardu in lagodnem življenjskem slogu? Morda v dejstvu, da je Slovenija polna »strokovnjakov«, tudi takih z veljavnimi uradnimi titulami, ki vedo vse o vsem in menijo, da morajo s svojim »strokovnim« mnenjem, dvomi in kritiko seznanjati javnost, samo o svojem ekspertnem področju ne rečejo nobene. Če bi bili tako predani in strokovni na področju, za katerega so odgovorni in plačani, bi bili mi obljubljena dežela za Švico, ne obratno!

Pa ni treba, da je tako! Čas je, da se nehamo gledati postrani, ampak da si pogledamo naravnost v oči. Najprej mi, ki imamo možnost odločanja in nosimo posebno odgovornost za razvoj družbe in države. S spoštovanjem in zaupanjem aktivirajmo, kar imamo, vemo in znamo, in se združimo v sodelovanju. V sodelovanju z vlado, ne proti njej, s konkurenti, ne proti njim, s svojimi zaposlenimi,  ne brez njih, z našimi naravoslovnimi in družboslovnimi znanstveniki, ne brez njih, z ljudmi, ne proti njim. Poznamo odlične primere uspehov, ko prida vsak sodelujoči svoje najboljše k projektu in potem dobimo svetovne prvake v športu, uspešna izvozna podjetja, mednarodne blagovne znamke in še bi lahko našteval.

Zatorej – Mi danes. Mi vsi skupaj. obrnimo reflektorje na zanesljive in uspešne vire in zglede, na navdih za Mi jutri, ker uspeh ne pride sam in ga nikoli ne doseže tisti en posameznik, ki ga v javnosti pooseblja in tako postane tarča tako občudovanja kot zavisti. Naredimo vidno vso tisto množico uspešnih ekip, ki poosebljajo ambicioznost, zavzetost, prodornost, pogum, strast, povezanost, skratka vse, kar je potrebno za uspeh in potegnimo družbo za stopničko, stopnico ali pa kar nadstropje višje. Kajti, uspeh privlači in vsi hočemo biti del uspešne ekipe. Uspešna družba pa je najboljša osnova za solidarno družbo.