Agencija Scope potrdila bonitetno oceno Slovenije A

20.8.2022

Slovenija80

Nemška bonitetna agencija Scope je v petek potrdila bonitetno oceno Slovenije A s stabilnimi obeti, je danes sporočilo ministrstvo za finance. Agencija je oceno med drugim potrdila zaradi uspešnega in prožnega gospodarstva, med izzivi za Slovenijo pa je izpostavila omejeno raznolikost virov oskrbe z energijo, poroča STA.

Kot razloga za potrditev ocene so na ministrstvu navedli tudi dober dostop do trgov in vzdržno fiskalno politiko, s katero država postopno zmanjšuje primanjkljaj.

Po drugi strani izzive za Slovenijo vidijo v omejeni raznolikosti virov oskrbe z energijo v luči geopolitičnih negotovosti, visokem javnem dolgu in neugodnih demografskih trendih.

Stabilni obeti odražajo mnenje agencije, da v obdobju naslednjih 12 do 18 mesecev ni večjih tveganj za spremembo ocene. Na račun močne zasebne potrošnje in naložb Scope za letošnje leto predvideva 5,6-odstotno rast slovenskega bruto domačega proizvoda. Za prihodnje leto agencija napoveduje upočasnitev rasti na 2,5 odstotka, ker je višje od napovedi Evropske komisije, poudarjajo na finančnem ministrstvu.

Vir: STA