Za podjetniško prihodnost Slovenije se ni bati

5.6.2017
Damir Lovenjak 700 1050

Aprila sem se kot član Združenja Manager za en dan prelevil v sodnika na državnem tekmovanju Mladi podjetnik, ki ga organizirajo na Fakulteti za podjetništvo GEA College.

Tekmovanje je namenjeno srednješolcem, ki želijo razvijati znanje podjetništva in poslovanja. Za 72 dijakov iz cele Slovenije je bil vrhunec večmesečnih priprav in neštetih ur vloženega truda, ko so morali v pičlih 15 minutah, s svojo idejo prepričati tri člansko komisijo.

Zmagovalce je od preostalih ekip ločila velika razlika v stopnji razvoja poslovne ideje. Medtem, ko je večina ekip predstavljala zgolj to, imajo zmagovalci že delujoč prototip, ki je v fazi testiranja. To so trije dijaki 4. letnika Srednje elektro-računalniške šole Maribor, ki so izdelali aplikacijo ProTactics za športne trenerje.

Mladi so polni idej, optimizma in navdušenja. Da bodo sposobni ideje preleviti v vzdržni poslovni model, pa potrebujejo podporni sistem. V prvi vrsti mentorje, ki jim bodo stali ob strani, jih usmerjali in ustrezno svetovali. Hkrati pa tudi vzpodbudno okolje; od izobraževalnega do davčnega sistema. Za spremembo slednjega bo verjetno trajalo dlje, medtem ko lahko z mentorstvom naredimo hitre premike. Združenje Manager že vrsto let uspešno izvaja program mentorstva, ki ga je v letošnjem letu še nadgradil. Ob tej priložnosti pozivam vse člane; tudi sami razmislite, da bi postali mentorji nadobudnim mladostnikom in jim pomagali pri razvoju njihovih poslovnih idej.

Za podjetniško prihodnost Slovenije se ni bati – ko nam bo uspelo zagotoviti primeren okvir za realizacijo poslovnih idej.

Damir Lovenjak,
direktor podjetja Coface Slovenija in član Združenja Manager