Fiskalni svet o tveganju višjih stroškov dela in ukrepov za omilitev vpliva visokih cen

7.6.2022

fiskalni svet siol10
Foto: Siol

Prihodki državnega proračuna bodo letos ob ohranjanju sedanjih gospodarskih razmer višji od projekcij, ob doseganju ciljne vrednosti odhodkov bi moral biti primanjkljaj nižji. Ključna pa so kratkoročna negativna tveganja povišanja stroškov dela in učinek morebitnih dodatnih ukrepov za omejevanje vpliva visokih cen, je po poročanju STA ocenil fiskalni svet.

Primanjkljaj državnega proračun je po začasnih podatkih v prvih petih mesecih letos znašal 21,8 milijona evrov, brez neposrednega učinka protikoronskih ukrepov pa bi imel presežek v višini 309 milijonov evrov, je v najnovejši mesečni publikaciji zapisal fiskalni svet.

Prihodki so bili medletno višji za 17,3 odstotka, brez upoštevanja neposrednega učinka protikoronskih ukrepov pa so bili višji za 20,1 odstotka. Odhodki so bili medletno nižji za 9,2 odstotka, brez upoštevanja neposrednega učinka teh ukrepov v višini 402 milijonov evrov pa bi bili za 14,4 odstotka višji.

Skupni obseg odhodkov državnega proračuna je za proticovidne ukrepe od marca 2020 do konca letošnjega maja znašal 5,194 milijarde evrov. Letos po navedbah fiskalnega sveta glavnino sredstev predstavljajo odhodki za obvladovanje epidemije, zlasti stroški testiranja in cepljenja.

Za tretji solidarnostni dodatek upokojencem v času epidemije je bilo namenjenih 68 milijonov evrov, 47 milijonov evrov je znašalo povračilo izvajalcem zdravstvene dejavnosti za pokrivanje izpada prihodkov zaradi skrbi za paciente s covidom-19, izplačila turističnih bonov pa 46 milijonov evrov, so nanizali.

Zmanjšanje primanjkljaja v prvih petih mesecih glede na enako obdobje lani je predvsem posledica nižjih odhodkov za protikoronske ukrepe in rasti prihodkov ob okrevanju gospodarske aktivnosti, so povzeli. Če do konca leta ne bo prišlo do občutnega poslabšanja gospodarskih razmer, bi moral biti po njihovih ocenah primanjkljaj nižji.

"Ključna pa so kratkoročna negativna tveganja povišanja stroškov dela ob uresničitvi sindikalnih zahtev ter povrnitev finančne izgube prodajalcem naftnih derivatov oziroma morebitni dodatni ukrepi za omejevanje vpliva visokih cen na gospodinjstva in gospodarstvo," so opozorili.

Vir: STA