Državni zbor sprejel #PKP7

30.12.2020
5E9A2162i2

Državni zbor je na včerajšnji izredni seji sprejel Zakon o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19 (ZIUPOPDVE) oz. t.i. #PKP7.

Zakon, ki je ocenjen na 550 milijonov evrov, prinaša ukrepe za pomoč gospodarstvu in zaščito delovnih mest, ob tem pa tako kot prvi protikoronski zakon dodatke za najbolj ranljive skupine prebivalstva, med njimi upokojence, študente in družine. V njem je zapisana tudi možnost odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavcu, ki je izpolnil pogoje za starostno upokojitev.

Z novim zakonskim paketom se višina delnega kritja fiksnih stroškov podjetij, ki ga je uvedel šesti protikoronski zakon, za upravičence, ki so jim prihodki od prodaje zaradi epidemije upadli za več kot 70 odstotkov, zvišuje na največ 2.000 evrov na zaposlenega na mesec. V primeru padca prihodkov za 30 do 70 odstotkov ostaja meja pri 1.000 evrih na mesec. Podaljšuje se tudi možnost odloga plačila obveznosti iz kreditnih pogodb - tako za pravne kot fizične osebe -, in sicer bodo lahko kreditojemalci na banko naslovili vlogo za odlog do 26. februarja 2021, ta pa bo lahko namesto do 31. januarja 2021 odobrila odlog za devet mesecev.

Sprejet zakon je na voljo na povezavi.