Petra Juvančič: Odgovornost za prihodnost

23.9.2022

Petra Juvancic 2022 3

"Spoštovane članice in člani Združenja Manager,

vabljeni, da se nam tudi letos pridružite na Managerskem kongresu, ki v duhu razmer poteka pod sloganom Odgovornost za prihodnost. Ta vrednota je še posebej pomembna v sedanjih, negotovih časih, ko je težko predvideti, kam nas bodo zapeljali aktualni izzivi. Vojna v Ukrajini, energetska kriza, prekinjene ali spremenjene dobavne verige, inflacija oziroma celo stagflacija … V vsej tej situaciji moramo imeti kot družba samo en skupen cilj – družbeno blaginjo.

Pred kratkim sem sodelovala v razpravi, v kateri so sogovorniki drug drugega prepričevali, da je vse bolj očitna polarizacija družbe nekaj povsem običajnega, da se dogaja po vsem svetu in da je to treba sprejeti kot dejstvo. Upam, da nas je v družbi še vseeno dovolj, ki ne pristajamo na to logiko in nam je kot trajnostnim voditeljem mar. Da se zavedamo svoje odgovornosti do naše skupne prihodnosti ter prihodnosti naših zanamcev. To zmorejo veliki voditelji, ki so v vsakem trenutku zmožni videti skupen cilj, skupno poslanstvo, zaradi katerega je pomembno povezovanje in sodelovanje in tudi to, da znamo preseči sami sebe, kar je pogosto najtežje.

Imeti moramo tudi eno skupno pot – trajnostno voditeljstvo. V Združenju Manager. V podjetjih. V drugih organizacijah. V politiki. Povsod. V letu 2022 dober vodja, manager ne potrebuje več razlage, kaj to pomeni. Predvsem mlajše generacije od vseh nas pričakujejo povsem nove pristope, najprej pa premik v miselnosti z »jaz« na »mi«. To pa zahteva sodelovanje, zelo jasen cilj in razumevanje poslanstva, vlaganje v razvoj, inovacije, vseživljenjsko učenje in ne nazadnje skrb za odnose ter dobro počutje. Velja za podjetja, velja za družbo kot tako.

In na koncu moramo imeti eno skupno vodilo – Dobri rezultati na pravi način. Zato na Managerskem kongresu ponosno gostimo voditelje, od katerih se lahko veliko naučimo. Če omenim le dva od njih: Nikolaus S. Lang iz Boston Consulting Group na primer poudarja, da moramo preseči odličnost ter stare načine delovanja zamenjati z novimi, da bodo podjetja in organizacije odpornejše tudi v izjemno nestanovitnih razmerah. Zato je pomembno, da znamo nenehno razmišljati o transformaciji in, kot pravi Lang, se vsako jutro zbuditi z mislijo: »Kaj lahko danes spremenim v svoji organizaciji?« Roberto Kutić, solastnik prvega hrvaškega samoroga Infobip, ki je nastal v malem Vodnjanu, dodaja, da so prav inovacije tiste, ki zagotavljajo uspeh. Za to pa potrebujemo izjemne ljudi z odličnimi idejami, ki jih vodja poveže v celoto.

Dobrodošli torej na najpomembnejšem dogodku managementa v Sloveniji, ki bo v javnost poslal pomembno sporočilo: odgovorno sodelujmo za skupno prihodnost in večjo družbeno blaginjo."

Petra Juvančič, izvršna direktorica Združenja Manager