Prednostni nalogi EU: ukrepanje proti podnebnim spremembam in digitalizacija

15.9.2021

Ursula von der Leyen4

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v tradicionalnem govoru na septembrskem plenarnem zasedanju Evropskega paramenta dejala, da je EU pri cepljenju proti covidu kljub kritikam vodilni v svetu. Napovedala je dodatna sredstva za boj proti podnebnim spremembam in zavezanost širitvi EU-ja, poroča www.rtvslo.si.

Ukrepanje proti podnebnim spremembam in digitalizacija ostajata prednostni nalogi tudi v prihodnje, je dejala in napovedala še reševanje strukturnih težav v gospodarstvu, kot so reforma trga dela, vlaganje v tehnologijo 5G in digitalne veščine.

Poudarila je, da bo EU do leta 2030 dosegla najmanj 55-odstotno znižanje izpustov: "Te cilje smo spremenili v zakonske obveze, smo prvo večje gospodarstvo, ki je predstavilo zakonodajo za to področje." Ob tem je opozorila, da Evropa boja s podnebnimi spremembami ne more biti sama, ampak da morajo k temu prispevati vse države, predvsem velike, kot sta Kitajska in ZDA. Napovedala je, da bo EU predlagal dodatne štiri milijarde evrov za boj proti podnebnim spremembam do leta 2027.

Več