Februarja na letni ravni 6,9-odstotna inflacija

28.2.2022

evri13
V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin februarja na letni ravni v povprečju zvišale za 6,9 odstotka, od januarskih pa so bile višje za 1,4 odstotka.

V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin februarja na letni ravni v povprečju zvišale za 6,9 odstotka, od januarskih pa so bile višje za 1,4 odstotka. Februarska letna inflacija je najvišja po juliju 2008, največ pa so k njej prispevale višje cene električne energije, plina in drugih goriv.

Cene blaga so bile februarja v povprečju za 8,5 odstotka višje kot pred enim letom, storitve pa so se v zadnjem letu dni v povprečju podražile za 3,7 odstotka, je danes objavil statistični urad.

Medtem ko so v februarju lani statistiki izračunali znižanje cen na letni ravni v povprečju za odstotek, so k letošnji rasti cen največ prispevale višje cene energentov. Električna energija se je od februarja lani podražila za 15 odstotkov, plin za 25,6 odstotka, tekoča goriva za 10,3 odstotka, trda goriva za 11,6 odstotka in toplotna energija za 52,1 odstotka.

Za 26,6 odstotka so se podražila tudi goriva in maziva za osebna vozila, hrana pa je bila februarja v povprečju za 6,4 odstotka dražja kot pred letom.

Na drugi strani so stopnjo inflacije nekoliko ublažile za 3,6 odstotka nižje cene izdelkov in storitev iz skupine komunikacije.

Mesečna stopnja inflacije se je z januarskih 0,4 odstotka februarja pospešila na 1,4 odstotka. Poleg dražje elektrike so k njej prispevale tudi višje cene hrane in počitniških paketov.

Hrana se je od januarja v povprečju podražila za 2,1 odstotka, električna energija za 8,4 odstotka, počitniški paketi pa za 10,4 odstotka. Prav tako so se zvišale cene oblačil (za 2,5 odstotka), gospodinjskega pohištva (za 1,9 odstotka) in bencina (za 3,5 odstotka).

Manj kot v prvem letošnjem mesecu pa je bilo treba februarja odšteti za obutev (za 2,7 odstotka), zemeljski in mestni plin (za 6,7 odstotka) ter izdelke in storitve iz skupine zdravstvo (za 1,1 odstotka).

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo gibanja cen v EU, je bila februarja sedemodstotna. Mesečna rast cen je bila 1,1-odstotna, povprečna 12-mesečna rast cen pa 3,3-odstotna.

Vir: STA