Gospodarska aktivnost v območju z evrom na najnižji ravni v skoraj letu dni

24.1.2022

navzdol19
Vzrok za nižjo gospodarsko aktivnost je negativni učinek hitrega širjenja okužb z virusno različico omikron na storitveni sektor.

Gospodarska aktivnost v evrskem območju je v začetku leta nadaljevala trend upočasnjevanja in dosegla enajstmesečno dno, je pokazala najnovejša raziskava tržnoanalitske družbe IHS Markit. Vzrok za to je negativni učinek hitrega širjenja okužb z virusno različico omikron na storitveni sektor. Pritiski na predelovalno industrijo medtem popuščajo.

Indeks nabavnih menedžerjev (PMI) je januarja po prvi oceni dosegel 52,4 točke, potem ko je bil decembra lani pri 53,3 točke. Vrednost indeksa nad 50 kaže na nadaljnjo rast aktivnosti, a gre vseeno za najnižjo vrednost v 11 mesecih. Padec je bil sicer po navedbah tujih tiskovnih agencij malenkost večji od pričakovanj.

Skrivajo pa skupni podatki dve različni sliki. Medtem ko je PMI v storitvenem sektorju z 51,2 točke glede na lanski december zdrsnil za 1,9 točke in na negativno presenečenje analitikov dosegel najnižjo raven v devetih mesecih, se je v predelovalnem sektorju zvišal z 58 na 59 točk in dosegel petmesečni vrh ter presegel napovedi.

Medtem ko je omikronski val okužb z novim koronavirusom zaradi številnih odsotnosti z dela v večji meri od pričakovanj prizadel storitveni sektor, še posebej v turizmu in gostinstvu ter v delu, kjer v splošnem prihaja do bližnjega stika s strankami, pa v predelovalni industriji po navedbah Markita popuščajo pritiski zaradi zamaškov v dobavnih verigah, kažejo se tudi prvi znaki manjšanja stroškovnih bremen zaradi rasti cen surovin in energije.

Več: STA