Delodajalci vlado pozivajo k hitremu in ciljanemu ukrepanju glede cen elektrike in plina

27.7.2022

energetska kriza12

Delodajalske organizacije, članice Ekonomsko socialnega sveta, vlado pozivajo, da čimprej pripravi interventno zakonodajo, ki bo zasledovala cilj ohranitve odpornosti in zagona celotnega zdravega jedra slovenskega gospodarstva. Ob tem predlagajo več ukrepov, izhaja iz današnjega skupnega delodajalskega sporočila za javnost.

Vlado zato pozivajo k hitremu in ciljanemu ukrepanju, sami pa predlagajo možne ukrepe: da se zamrzne cena elektrike za 2023 za posameznega uporabnika v gospodarstvu, pri čemer se upošteva npr. raven povprečne cene v letu 2020 in določen pribitek za stopnjo inflacije, ali pa da se npr. najvišja cena električne energije v letu 2023 za gospodarstvo zamrzne po posameznih razredih, upoštevajoč priključno moč, pri čemer je izhodišče za oblikovanje cene prav tako leto 2020. Potrebno bo hitro ukrepanje tudi pri zajezitvi cene plina, navajajo.

Pričakujejo, da bodo ukrepi naslovili vse vrste podjetij (mala, srednja in velika) in brez izjeme vse sektorje gospodarstva. Cilj ukrepov mora biti jasen, pravijo, in sicer nagovoriti izredno močne negativne učinke zaradi enormnih cen elektrike.

Več: STA, RTVSLO