Slovenija med državami z največjim padcem na lestvici konkurenčnosti

17.6.2021

Slovenija29

Slovenija je na letošnji lestvici konkurenčnosti luzanskega inštituta IMD med državami z največjim padcem. Med 64 državami zaseda 40. mesto oziroma pet mest manj kot lani. Največji padec v koronskem letu je Slovenija doživela pri kriterijih vladne in poslovne učinkovitosti, poroča Delo.

Konkurenčne prednosti države so tam, kjer je Slovenija uvrščena med prvih 30 držav. To so za Slovenijo mednarodna trgovina, dohodkovna enakost, izobraževanje ter zdravje in okolje. Povsem na repu ocenjenih držav pa je glede stanja vhodnih investicij, davčni obremenitvi dela in delovno-pravni zakonodaji, učinkovitosti nadzornih svetov ter letalski povezljivosti. Med področji, kjer je država lani najbolj napredovala, je zaposlenost, nazadovala pa pri kriterijih javne finance, poslovna zakonodaja, digitalna preobrazba gospodarstva.

Lestvica konkurenčnosti temelji na štirih sklopih. Pri gospodarski uspešnosti je Slovenija napredovala za pet mest na 31. mesto, pri vladni učinkovitosti nazadovala za pet mest na 43. mesto, za šest mest slabše se je država odrezala pri poslovni učinkovitosti, kjer zaseda 45. mesto, medtem ko je na področju infrastrukture na 33. mestu oziroma štiri mesta slabše kot lani.

Najbolj konkurenčna je Švica

Na vrhu lestvice konkurenčnosti so štiri manjše evropske države Švica, Švedska, Danska in Nizozemska, sledi jim lani vodilni Singapur.

Več v Delu