Kulturna transformacija za digitalni jutri

23.5.2019
Dejan Turk2

V marcu 1989 je Tim Berners-Lee pripravil dokument z naslovom »Information management: A Proposal«. Njegov takratki šef nad idejo ni bil takoj navdušen, a je Timu vseeno dal čas, da nadaljuje s projektom.

Leto in pol kasneje je Tim predstavil osnove današnjega interneta. Za svoje delo je s strani Britanske kraljice Elizabete II. leta 2004 prejel viteški naziv.

Internet je v 30. letih postal gonilo razvoja. Težko si predstavljam dan brez povezave v splet. Pravzaprav je danes praktično nemogoče narediti kaj brez spleta. Govorimo, si dopisujemo, shranjujemo, pošiljamo, posodabljamo, nalagamo, preverjamo v spletu. Digitalizacija je tukaj in zdaj. Avtomatizacija in robotika bosta poskrbeli za višjo produktivnost, enostavnejši način dela in na koncu za višje dobičke. Pa je res tako?

Hiter razvoj tehnologije je povzročil v podjetjih veliko sprememb. Tako se je kot glavni izziv pokazalo prilagajanje spremembam v okolju. Ustvarjati moramo kulturo, ki bo podjetju omogočala, da te spremembe narekuje. Spremembam se moramo najprej prilagoditi vodje, kasneje nam sledijo ostale ekipe. Vodenje z zgledom je zato ključno na vseh ravneh, od predsednika uprave pa do vodje manjše ekipe.

Sem zagovornik manjših in agilnih ekip. Tak način organizacije lažje sprejema odgovornosti, ima več pooblastil na bistveno nižjih nivojih organizacije. Ekipe so hkrati bolj odzivne in učinkovitejše. Hkrati pa mora biti vodja v navdih, prepoznati mora spremembo dinamike in biti hitro prilagodljiv, da premaga izzive. Biti mora influencer.

Za konec bi izpostavil citat Sir Tim Berners-Leeja: »We need diversity of thought in the world to face the new challenges.« Razlike in spremembe nam zagotavljajo napredek, potrebno je le vzpostaviti zavedanje, da s tem ni nič narobe. Le na tak način bomo lahko ustvarjali boljšo kulturo in dosegali višje cilje.

Dejan Turk, predsednik uprave A1 Slovenija