Banka Slovenije: Vpliv zaostrenih epidemioloških razmer na gospodarstvo za zdaj razmeroma majhen

25.1.2022

Banka Slovenije12

Zaostrene epidemiološke razmere v obliki povečanega števila okužb zaradi virusne različice omikron imajo na slovensko gospodarstvo po oceni Banke Slovenije za zdaj razmeroma majhen vpliv. V centralni banki obenem opozarjajo na tveganja zaradi dragih energentov in visoke inflacije, pa tudi zaradi nevarnosti velikega števila sočasno odsotnih z dela.

Visoka gospodarska aktivnost se je sicer po tistem, ko je Slovenija v tretjem lanskem četrtletju že dosegla predkoronsko raven bruto domačega proizvoda (BDP), nekoliko umirila, so v Banki Slovenije ponovili v najnovejši publikaciji Gospodarska in finančna gibanja. Ob močni investicijski dejavnosti države rast izrazito poganja domača poraba, ki je precej močnejša kot v povprečju evrskega območja.

A kljub trenutno ugodnim razmeram v Banki Slovenije ocenjujejo, da nekatera makroekonomska tveganja ostajajo visoka: pri tem omenjajo nevarnost povečane odsotnosti z dela ob rekordnem številu okuženih s koronavirusom, visoke stroške energentov in višjo inflacijo, ki že znižuje realno rast dohodkov prebivalstva.

Vse večji izziv za podjetja predstavlja tudi pomanjkanje kvalificirane delovne sile. Število delovno aktivnih oseb je bilo novembra lani namreč spet rekordno, zaposlovanje pa raste v skoraj vseh dejavnostih. Pomanjkanje delavcev tako po ocenah Banke Slovenije predstavlja omejitveni dejavnik za okoli 30 odstotkov podjetij.

Več: STA