Slovenija marca znova z največjo rastjo trgovine na drobno v EU

4.5.2022

navzgor4

Obseg prodaje v trgovini na drobno se je marca na mesečni ravni v območju evra zmanjšal za 0,4 odstotka in v EU za 0,2 odstotka, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat. Medtem je bila na letni ravni rast v območju evra 0,8- in v EU 1,7-odstotna. Največjo mesečno in medletno rast je tako kot februarja imela Slovenija, poroča STA.

V evrskih državah se je marca v mesečni primerjavi prodaja pogonskih goriv v povprečju zmanjšala za 2,9 odstotka, prodaja neživilskih izdelkov pa za 1,2 odstotka. Prodaja hrane, pijač in tobačnih izdelkov se je na drugi strani povečala za 0,8 odstotka.

V EU se je prodaja pogonskih goriv na mesečni ravni zmanjšala za tri odstotke, prodaja neživilskih izdelkov pa za 0,7 odstotka. Se je pa povečala prodaja hrane, pijač in tobačnih izdelkov, in sicer za 0,6 odstotka.

Med državami članicami, za katere je Eurostat imel podatke, se je obseg trgovine na drobno marca na mesečni ravni najbolj zmanjšal v Španiji (-4,0 odstotka), Luksemburgu (-3,3 odstotka) in Franciji (-1,9 odstotka). Na drugi strani se je najbolj okrepil v Sloveniji (+11,4 odstotka), Latviji (+11,1 odstotka) in na Madžarskem (+7,3 odstotka).

V območju evra se je v letni primerjavi prodaja pogonskih goriv v tretjem letošnjem mesecu okrepila za 8,3 odstotka in neživilskih izdelkov za 2,8 odstotka. Prodaja hrane, pijač in tobačnih izdelkov je upadla za 2,5 odstotka. Enaki trendi so bili tudi v celotni uniji. Prodaja pogonskih goriv in neživilskih izdelkov je porasla za 8,9 oz. 4,0 odstotka, medtem ko je prodaja hrane, pijač in tobačnih izdelkov nazadovala za 2,1 odstotka.

Največje medletne rasti so evropski statistiki v marcu izračunali v Sloveniji (+25,6 odstotka), Estoniji (+18,4 odstotka) in na Malti (+16,4 odstotka). Največje padce so imeli na Danskem (-11,0 odstotka), v Španiji (-4,8 odstotka) in Belgiji (-3,9 odstotka).

Vir: STA