Slovenija kot laboratorij zelene mobilne prihodnosti

3.11.2017
FOTO Iztok portretna 5

Slovenija kot laboratorij zelene mobilne prihodnosti

Nahajamo se sredi izjemnega prehoda iz ogljično bazirane ekonomije in družbe, ki je temeljila na predpostavki neomejene razpoložljivosti naravnih virov in neskončnega kopičenja materialnega bogastva in na individualizmu, v brezogljično, na obnovljivih virih bazirano vzdržno družbo prihodnosti, utemeljeno na spoštovanju različnosti in na odličnosti medsebojnih odnosov ter našem medsebojnem tesnem povezovanju. 

Ta proces je dodatno pospešen z intenzivno digitalizacijo. Izjemno hitro rastoče baze podatkov, povezljivost vsakogar, vsega, povsod in vedno, eksponentno naraščajoča kapaciteta obdelave podatkov v realnem času s podporo umetne inteligence in sposobnostjo napovedovanja naš današnji svet spreminjajo do skorajšnje nerazpoznavnosti.

Karte se z veliko intenzivnostjo delijo povsem na novo in nam ponujajo priložnost, da to izredno obdobje nove renesanse, za razliko od marsikdaj v takih situacijah v preteklosti, ustrezno pravočasno razumemo in izkoristimo. S ciljem, da ne samo ne zaostajamo že na samem začetku, niti ne, da smo samo hitri sledilci, temveč,  da zavzamemo vodilne pozicije pri sokreiranju tega novega sveta in si s tem tudi zagotovimo ustrezno mesto v njem.

Summit 100 z ambicijo hitre tranzicije regije iz ene najmanj v eno najbolj razvitih evropskih regij in v njegovem okviru projekt Edison, platforma Slovenije in regije kot laboratorija zelene mobilnosti prihodnosti, ki za sabo vleče preko 1/3 družbenega bruto produkta, in naše medsebojno tesno povezovanje za njuno realizacijo, delata točno to. Brišeta meje med znanostjo, izobraževanjem, gospodarstvom in javnim sektorjem ter nevladnimi organizacijami in z novim, socialno odgovornim inovativnim poslovnim modelom zarisujeta nova, pozitivna obzorja za vse nas in vse okrog nas.

 

dr. Iztok Seljak, direktor Hidrie in član Združenja Manager