Bonitetna ocena Slovenije tudi po oceni nemške agencije stabilna

16.1.2022

Slovenija53
Slovenska ocena ostaja pri AA-.

Svojo bonitetno oceno za slovenski državni dolg je potrdila tudi nemška agencija Crediterform Rating. Slovenska ocena tako ostaja pri AA-, obeti so stabilni, poroča STA. Nazadnje so oceno Slovenije decembra potrdile ena od treh največjih bonitetnih hiš Fitch in agenciji S&P Global ter DBRS Morningstar.

Agencija Creditreform Rating, s katero Slovenija nima sklenjene pogodbe o rednem ocenjevanju bonitete države, je med glavnimi razlogi za oceno izpostavila raznoliko gospodarstvo, ki beleži dobre rezultate in je sredi krepkega okrevanja po koronskem padcu. Na ta način si Slovenija lahko po oceni agencije s sedežem v Neussu v bližini Düsseldorfa lahko obeta nadaljnje približevanje povprečni razvitosti EU.

Med tveganji vidijo negativne učinke morebitnega novega poslabšanja epidemioloških razmer na določene storitvene sektorje, kot je turizem, ter posledice zamaškov v dobavnih verigah za slovensko predelovalno industrijo.

Srednjeročni obeti so v luči načrtovanih reform in investicij, podkrepljenih tudi s sredstvi EU, dobri, čeprav glede na pretekle izkušnje ostaja negotovost glede sposobnosti črpanja evropskega denarja in kakovosti izpeljave projektov.

Izziv za srednjeročni razvoj države ostajajo demografska vprašanja, če jih država ne bo naslovila z odločnimi koraki za bolj vzdržna pokojninski in zdravstveni sistem. Medtem ko teh v agenciji še ne prepoznavajo, napredek vidijo pri soočanju z vprašanji dolgotrajne oskrbe.

Vir: STA