Maja letna inflacija v območju evra 6,1-odstotna

1.6.2023

6304206625587

Območje z evrom je maja na letni ravni zabeležilo 6,1-odstotno inflacijo, potem ko so se cene življenjskih potrebščin aprila na letni ravni povečale za sedem odstotkov, v današnji prvi oceni ugotavlja evropski statistični urad Eurostat, po poročanju STA. Inflacijo so tudi maja najbolj poganjale višje cene hrane ter alkohola in tobačnih izdelkov.

Maja je bila inflacija najvišja v segmentu hrane, alkohola in tobaka, rast teh cen pa se je z aprilskih 13,5 odstotka spustila na 12,5 odstotka. Sledile so cene neenergetskih industrijskih dobrin, ki so bile maja za 5,8 odstotka višje kot pred letom dni, medtem ko so bile aprila višje za 6,2 odstotka.

Cene storitev, ki so bile aprila na letni ravni višje za 5,2 odstotka, so bile maja pet odstotkov višje kot maja lani. Cene energentov so bile medtem maja letos 1,7 odstotka nižje kot maja lani. Aprila so bile še 2,4 odstotka višje kot aprila lani.

Od držav, ki uporabljajo evro in za katere je Eurostat imel podatke, so najnižjo letno inflacijo maja zabeležili v Luksemburgu (2,0 odstotka), Belgiji (2,7 odstotka) in v Španiji (2,9 odstotka). Najvišjo so imeli v Latviji in na Slovaškem (12,3 odstotka) ter v Estoniji (11,2 odstotka).

V Sloveniji je bila letna rast cen življenjskih potrebščin prejšnji mesec 8,1-odstotna, potem ko je bila aprila 9,2-odstotna, navaja Eurostat.

Vir: STA