Alma Čaušević Klemenčič: So napake res napačne?

23.12.2021

Alma Causevic Klemencic foto Mankica Kranjec5
"Napake nas delajo bolj človeške, povezujejo nas in nam kažejo, da zmoremo veliko in več, kot smo mislili in pričakovali," je v zapisu managerskim kolegom poudarila Alma Čaušević Klemenčič, izvršna direktorica in prokuristka Beletrine ter finalistka za priznanje Mladi/-a manager/-ka 2021.
Foto: Mankica Kranjec

Konec leta je bil zame vedno poseben čas. Čas, ki se ozira v preteklost in hkrati zre v prihodnost. Čas, ko potegnem črto in se za trenutek zazrem v vse, kar je za mano. Čas, ko se s prav posebnim občutkom pričakovanja sprašujem, kaj bo prinesel jutri. 

Lahko sem hvaležna za veliko stvari in predvsem za veliko dobrih ljudi.
Delo pri Beletrini dojemam kot dar, kot dolgo timsko potovanje brezmejnih možnosti za raziskovanje, odkrivanje in spoznavanje. Potovanje, na katerem me ne bremeni potreba po tem, da bi morala vedeti, kje se bo končalo, saj je samo premikanje njegov najboljši del. 

Delam v izjemnem timu, v katerem je cenjena iskrenost, kjer ni strahu pred drugačnostjo, kjer verjamemo, da skupaj zmoremo dati in dajati.
Če bi morala izpostaviti, kaj se mi zdi pri Beletrini najlepše, bi to gotovo bilo dejstvo, da smo kot kolektiv uspeli priti do točke, kjer jasno vidimo pot do uspehov in se, kar je morda še pomembneje, ne bojimo neuspehov.

Za vsak, tudi najmanjši uspeh so potrebni predvsem vizija, trdo delo, vztrajnost in predanost. Pot do vsakega uspeha pa je vedno povezana tudi s padci, zdrsi in napakami. Pri tem je pomembno predvsem, kako te napake sprejeti in se iz njih tudi kaj naučiti. Ali z besedami znamenitega literata Samuela Becketta: »Poskusi znova. Naj ti spodleti. A naj ti spodleti bolje.«

Na svoji poti voditeljstva sem napake sprejela kot sestavni del delovanja. Ne skrivam jih in o njih se veliko pogovarjam. Vsakič, ko govorim o svojih napakah, se s sodelavkami in sodelavci na novo povežem. S tem, ko me razumejo, mi dajo voljo in moč, da svoje napake sprejemam, jih rešujem in odkrivam nove zorne kote in dimenzije ter iščem nove priložnosti in poti.

S tem dajem tudi zgled, da se vsakdo izmed nas lahko zmoti in da s tem ni nič narobe. Še več, napake nas delajo bolj človeške, povezujejo nas in nam kažejo, da zmoremo veliko in več, kot smo mislili in pričakovali.

Lahko bi rekla, da je za uspeh pomembno tudi to, da na napake ne gledaš kot na nekaj napačnega, temveč jih razumeš kot možnost, ki odpira nove poglede.

Morda je ravno ta prostrani pogled tisti, ki Beletrini daje posebno mesto v založništvu in na kulturnem polju ter jo postavlja ob bok uspešnim slovenskim podjetjem.
Prihodnost prinaša nove poti in nove zgodbe. Veselim se dni, ki prihajajo.

Alma Čaušević Klemenčič, izvršna direktorica in prokuristka Beletrine ter finalistka za priznanje Mladi/-a manager/-ka 2021