Nekrolog: Bojan Brank (1959-2020)

11.6.2020
Bojan Brank2
Bojan Brank

Vsak človek pušča sled, a sledi nekaterih so globlje, širše in svetlejše. Bojan Brank se je dotaknil mnogih. Svojo predanost človeku je kazal skozi strast do najbolj plemenite ravni voditeljstva in menedžmenta.

Zato v njegovem pregledu številnih profesionalnih dosežkov ne izstopajo nazivi, kot so generalni direktor DHL Express Slovenija, predsednik uprave Luke Koper, direktor lastnega podjetja Abena, predsednik nadzornega sveta Slovenskih železnic, član nadzornega sveta Luke Koper in Mercatorja, temveč podoba voditelja, ki mu noben izziv ni bil prevelik. Miren, spodbuden, predan iskanju in širjenju znanja.

Svoj poklic in življenjsko predanost je našel v menedžmentu. Na začetku poklicne poti je povedel v dinamično rast podjetje DHL Ekspress. Tako je v njegovo življenje vstopila logistika, s katero je bil povezan vsa leta in letos prejel tudi priznanje za življenjsko delo na področju logistike. »Zaradi njegove strokovne odličnosti, visokih etičnih načel, sposobnosti sodelovanja in odgovornega vodenja podjetij lahko Bojana Branka postavimo za vzornika novodobnim menedžerjem,« so zapisali v utemeljitvi. Svoje znanje in razumevanje vodenja je širil kot predavatelj, mentor ter aktivni član številnih združenj in zbornic.

S širino znanja je oral ledino sodobnega voditeljstva. Med prvimi menedžerji v Sloveniji je uveljavljal vodenje, ki postavlja v središče razvoj potencialov ljudi. Razumel je povezavo med zavzetostjo ljudi ter uspešnostjo podjetja in družbe. »Dvomim, da je s pozicije moči in arogance mogoče vsiliti kreativnost, inovativnost, strast, pripadnost in zavzetost. Slednja je, v tem prepričanju zagotovo nisem osamljen, srž 'upravljanja' uspešnosti,« je zapisal v zborniku za enake možnosti v vodenju Vključi.vse. Sodeloval je v strokovni skupini Združenja Manager, ki je v slovenskem menedžerskem prostoru orala ledino sistematičnega ukvarjanja z upravljanjem talentov, predvsem z vidika uravnoteženosti in raznolikosti.

Pri štiridesetih letih je v njegovo življenje stopil šotokan karate. Tudi na tem področju je Bojan pokazal popolno predanost in osvojil črni pas. Filozofija črnega pasu mu je večkrat, tudi v poslu, pomagala, da je zahtevne okoliščine sprejemal drugače. Tudi v najtežjem življenjskem obdobju, ko se je spopadel s smrtonosno boleznijo. Pred njo dolgo ni klonil, temveč je, nasprotno, še intenzivneje vlagal v učenje: sebe in drugih. Kolegi smo ga nekaj dni prej, preden nas je zapustil, srečali na konferencah in strokovnih srečanjih. Kot vedno ni bil le poslušalec, temveč tudi aktivni udeleženec.

Bojan je bil v poslovnem svetu, kjer je vedno zagovarjal uspeh na pravi način, dosežen s poštenostjo in izvirnostjo, mnogim iskren prijatelj in zaželen poslovni sopotnik, ki nas je spodbujal, da iščemo najboljše v sebi in drug v drugem. A bolj kot nas bo v drugi dimenziji, kamor se je preselil, pogrešal svoja tri čudovita dekleta, ki jim je bil vdan z najglobljo ljubeznijo.

Član Združenja Manager je bil 23 let. Hvaležni smo za vsa ta leta z njim.

Medeja Lončar, predsednica Združenja Manager, in Petra Juvančič, izvršna direktorica Združenja Manager

Nekrolog je bil 11. junija 2020 objavljen v Delu.