Število delovno aktivnih junija doseglo novo rekordno vrednost

17.8.2022

gradbenistvo14
Največja rast zaposlovanja je bila v gradbeništvu, največji upad pa v izobraževanju.

V Sloveniji je bilo junija delovno aktivnih nekaj več kot 922.300 ljudi, kar je 0,2 odstotka več kot mesec prej, poroča STA. Število se je zvišalo peti mesec zapored, s tem pa je bila dosežena tudi nova rekordna vrednost, je objavil državni statistični urad. Največjo rast so zabeležili v gradbeništvu, največji upad pa v izobraževanju.

V primerjavi z majem je bilo junija 2200 delovno aktivnih več. Od 922.300 delovno aktivnih je bilo zaposlenih 824.613 posameznikov, samozaposlenih pa 97.706.

Kot so pojasnili na statističnem uradu, se je število delovno aktivnih na mesečni ravni povečalo v 16, zmanjšalo pa v štirih dejavnostih. Najbolj je upadlo v izobraževanju, in sicer na približno 77.500, a je bilo na letni ravni še vedno višje za 1,9 odstotka.

Na drugi strani se je najbolj povečalo v gradbeništvu, in sicer na nekaj več kot 72.800. Rast je na mesečni ravni obsegala 1,1 odstotka, na letni pa 7,6 odstotka. Gre za peto zaporedno zvišanje v tej dejavnosti. Nazadnje je bilo v tej dejavnosti več delovno aktivnih novembra 2010.

V drugem četrtletju se je v primerjavi s prvim letošnjim trimesečjem število delovno aktivnih povečalo za 0,8 odstotka. Pri moških je bilo to povečanje izrazitejše kot pri ženskah; pri prvih se je povečalo za 0,9 odstotka, pri drugih pa za 0,8 odstotka.

V prvem polletju je bilo v povprečju približno 916.400 delovno aktivnih, kar je za 2,8 odstotka več kot v istem obdobju lani. Delovno aktivnih moških je bilo v polletju 2,8 odstotka več, žensk pa 2,7 odstotka.

Podatki po posameznih dejavnostih za prvo polletje pa kažejo, da se je število delovno aktivnih najbolj povečalo v predelovalnih dejavnostih in gradbeništvu, najbolj upadlo pa v dejavnostih kmetijstvo in lov, gozdarstvo, ribištvo, finančne in zavarovalniške dejavnosti.

Vir: STA