Tina Novak Kač: Težko dobite kader? Niste edini in tudi v prihodnje bo tako

12.8.2022

Tina Novak Kac4
Tina Novak Kač je partnerka v Competu.

Začnimo kar pri jedru: ali pričakujem, da se bo v naslednjih mesecih na trgu kadrov kaj bistvenega spremenilo zaradi recesije? Ne bistveno. Res je, da so v vsaki krizi podjetja bolj previdna pri zaposlovanju novih sodelavcev, po drugi strani je v Sloveniji težava strukturna in je recesija ne bo odpravila. Pri prehodu v digitalno družbo je pritisk, povpraševanje vseh vrst IT kadrov tako velik, da ga tudi morebitna upočasnitev projektov digitalizacije ne bo odpravila. Enako je in bo s profili vseh vrst inženirjev – elektro, strojni, varnostni, gradbeni. Pri slednjih se situacija lahko nekoliko spremeni z ustavitvijo ali upočasnitvijo premikov večjih gradbenih projektov, če država ne bo zagnala večjih infrastrukturnih projektov. Spet drugače je na trgu t.i. talentov, kadrov, ki dodajajo največjo vrednost podjetju. Propulzivna, visoko konkurenčna podjetja v vsakih razmerah želijo najboljše, saj se zavedajo, da se konkurenčna prednost podjetja v veliki meri skriva v ljudeh – njihovih znanjih, kompetencah, želji, da pustijo svoj odtis. Torej, tudi pri talentih bo še vedno vroče.

Zahtevna situacija na trgu dela v zadnjih letih nas je naučila, kako težko je pridobiti in nato usposobiti ljudi, zato je pri varčevalnih ukrepih podjetij odpuščanje nepriljubljen ukrep. Zaseje strah med sodelavce in načne našo podobo delodajalca. Lažje in hitreje se zanj odločijo tuja podjetja. Podjetja, ki so v slabši finančni kondiciji, bodo zaradi učinkov visoke inflacije, izzivov v dobavnih verigah in draginje, ki znižuje povpraševanje in spreminja nakupne navade, prisiljena tudi odpuščati in to bo sprostilo pritisk pri določenih vrstah kadrov (zaledne službe, proizvodni delavci itd.). Panoge, kot so turizem, ki so v času epidemije izgubile veliko kadra, bodo potrebovala leta, da si opomorejo.

Delovno okolje in načini dela se dramatično spreminjajo. Te vrstice pišem iz enega od hrvaških otokov, od koder trenutno delam na daljavo. Še pred nekaj leti bi bilo kaj takega nepredstavljivo. Vedno več podjetij prehaja na 32-urni delovnik, ker posebno mlajše generacije cenijo svoj prosti čas. Čas, ki ga lahko posvetijo tudi lastnemu razvoju. Na Competu z anketami na LinkedInu večkrat merimo pričakovanja, počutja in mnenja zaposlenih. Več kot polovica Slovencev bi želela občasno delati na daljavo, hkrati imajo občutek, da se obremenitve pri delu povečujejo in občutijo več stresa. Vse to vodi v situacijo, da 40 odstotkov ljudi razmišlja o menjavi službe. Si predstavljate? Skoraj vsak drugi sodelavec v podjetju se poigrava z idejo, da vas zapusti.

Vse se začne pri strateškem razmisleku, ali imamo prave ljudi, s katerimi bomo lahko uresničili našo strategijo. Za ustrezne profile je potrebno dolgoročno načrtovanje. Je realno, da jih dobimo na trgu, sicer jih je potrebno vzgojiti v podjetju in jasno začrtati karierne poti. Pri tem so enako pomembni transparentni in pravični kadrovski sistemi, ki ustvarjajo okolje, kjer zaposleni želijo izraziti svoje potenciale, saj si vsi želimo biti uspešni pri svojem delu.

Tina Novak Kač, partnerka v Competu