Državni zbor potrdil rebalans z najvišjo porabo doslej

28.9.2022

Državni zbor je sprejel rebalans državnega proračuna, s katerim se odhodki zvišujejo za 640 milijonov evrov na doslej najvišjih 14,6 milijarde evrov. Višje od lani jeseni so načrtovani tudi prihodki, znašali naj bi 12,5 milijarde evrov oz. 1,1 milijarde evrov več. Državna blagajna bo leto končala s nekaj več kot dvema milijardama evrov primanjkljaja.

Kljub rasti proračunskih izdatkov se potrebni obseg zadolževanja zmanjšuje. Namesto za nekaj več kot pet milijard evrov se bo tako lahko letos državni proračun zadolžil za nekaj več kot štiri milijarde evrov, piše v noveli zakona o izvrševanju proračuna, ki ga je DZ potrdil skupaj z rebalansom. Prav tako so poslanci sprejeli spremembe odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za tekoče triletno obdobje v delu, ki se nanaša na leto 2022.

Vlada bo predvidoma obravnavala tudi predlog državnih proračunov za prihodnji dve leti. V DZ ju mora tako kot vsako leto poslati do 1. oktobra, kot je sporočila pred kratkim, pa bo glavni poudarek na zdravstvu, zelenih politikah in trajnostnemu razvoju.

Več: 24ur.com