Prihodki od prodaje storitev lani tri odstotke nad predkoronsko ravnjo

25.2.2022

navzgor76
Prihodki od prodaje storitev so bili lani za 16 odstotkov višji kot v letu 2020, ko so bili sprejeti prvi ukrepi za preprečitev širjenja okužb z novim koronavirusom.

Prihodki od prodaje storitev so bili lani za 16 odstotkov višji kot v letu 2020, ko so bili sprejeti prvi ukrepi za preprečitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Višji so bili tudi od tistih v predkoronskem letu 2019, in sicer za tri odstotke. Zvišali so se v vseh skupinah storitvenih dejavnostih, najbolj v poslovanju z nepremičninami.

V poslovanju z nepremičninami so bili prihodki lani za 34,3 odstotka višji kot leta 2020, so izračunali na Statističnem uradu RS. V dejavnosti gostinstva so porasli za 21 odstotkov, pri čemer so bili višji tako v nastanitvenih storitvah kot tudi v dejavnosti strežbe jedi in pijač.

V zadnjem lanskem mesecu so bili prihodki od prodaje storitev po podatkih statistikov za pol odstotka nižji kot novembra. Najbolj so se znižali v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih (za 5,5 odstotka). Nižji so bili tudi v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih (za 1,3 odstotka) ter v gostinstvu (za 1,0 odstotka).

Po drugi strani so se prihodki v poslovanju z nepremičninami decembra povečali kar za 9,7 odstotka. Za 2,5 odstotka višji kot v novembru so bili tudi v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih ter za 1,1 odstotka v dejavnosti prometa in skladiščenja.

Na letni ravni so se prihodki od prodaje decembra povečali v vseh skupinah storitvenih dejavnosti, najbolj pa v gostinstvu, in sicer za 252 odstotkov. V dejavnosti poslovanja z nepremičninami so se medtem skoraj podvojili.

V povprečju so bili prihodki od prodaje storitev decembra lani za 21,4 odstotka višji kot decembra 2020 ter za 8,7 odstotka višji kot decembra 2019.

Vir: STA