Poziv Gospodarskega kroga k upoštevanju pripomb gospodarstva

31.3.2020

Gospodarski krog (Gospodarska zbornica Slovenije, SBC Klub slovenskih podjetnikov, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Britansko-slovenska gospodarska zbornica, AmCham Slovenija in Združenje Manager) je danes na Vlado RS in poslanske skupine v državnem zboru naslovil poziv glede upoštevanja pripomb gospodarstva v zvezi s t.i. protiKoronapaketom.

Kot smo izpostavljali že v zadnjih dneh, je t.i. protiKoronapaket korak v pravo smer. Soočanje z epidemijo, ki vpliva na slehernika izmed nas, je nekaj novega za vse. Vsi se strinjamo, da je odločno in hitro ukrepanje nujno potrebno za vzdrževanje osnovnih pogojev življenja ljudi in gospodarstva.

Iz tega razloga smo pozdravili hitro odzivnost vlade pri pripravi ukrepov. Ob tem smo se zavedali, da hitrost in nujnost pomenita tudi določene nenamerne napake in slabše domišljene rešitve. Zakon je za gospodarstvo in njegovo preživetje nujen, zato nam je vsem v interesu, da že ta prvi paket ukrepov vsebuje čim več pravih ukrepov, ki nam bodo omogočili, da to krizo prebrodimo. Zato smo se organizirali in kar se da hitro preučili vse predloge ukrepov in že pripravili pripombe in predloge dopolnitev.

Zavedamo se, da je časovna stiska izjemna, a kljub temu smo vlado in poslanske skupine pozvali, da v današnji in jutrišnji obravnavi resno vzamejo naše predloge in jih upoštevajo. Le tako se bomo izognili nekaterim pastem v predlogu zakona, ki povzročajo negotovost v podjetjih, zaradi česar bi bistveno več delavcev izgubilo službo, kot bi jo sicer, ali pa nekaterim podjetjem ne bodo ponudila podpore, ki bi jim omogočila, da ostanejo v delujočem stanju. Da to preprečimo, je tudi glavni namen zakona in v interesu vseh.  

Vladi smo znova ponudili tudi roko sodelovanja pri prihodnjih ukrepih. Vsi bomo morali stopiti skupaj, če želimo po krizi uspešno zagnati gospodarstvo in Slovenijo.