Umar: Rast visoka predvsem zaradi nizke lanske osnove

16.5.2022

UMAR10

Gospodarska rast je v začetku leta 2022 ostala visoka predvsem zaradi nizke lanske osnove, danes objavljene podatke o 9,8-odstotni rasti bruto domačega proizvoda (BDP) komentirajo na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Realno se je BDP na četrtletni ravni povečal za 0,8 odstotka, kar je bistveno manj kot v preteklih četrtletjih, poroča STA.

Rast gospodarske aktivnosti se je umirila zlasti v izvoznem delu gospodarstva, ki se že dalj časa sooča z motnjami v dobavnih verigah in rastočimi stroški, razmere so se še zaostrile zaradi vojne v Ukrajini, ugotavljajo na Umarju.

Po podatkih, ki jih je danes objavil Statistični urad RS, se je potrošnja gospodinjstev v prvem četrtletju povečala za 20 odstotkov. Na Umarju dodajajo, da sta na nadaljnjo rast trošenja gospodinjstev ugodno vplivala postopno sproščanje zajezitvenih ukrepov in razmere na trgu dela z rekordno zaposlenostjo. Ob tem opozarjajo, da je kupna moč gospodinjstev pod vedno večjim vplivom naraščajočih cen, zlasti energentov in hrane.

V prvem četrtletju je bila visoka tudi medletna rast investicij, kjer se letos hitreje krepi gradnja nestanovanjskih in stanovanjskih stavb ter inženirskih objektov. V gradbeništvu se sicer povečujejo stroškovni pritiski ter težave zaradi
pomanjkanja materiala. Tudi državna potrošnja je bila višja kot v enakem lanskem obdobju, rast je izhajala predvsem iz rasti zaposlenosti ter rasti izdatkov za blago in storitve v zdravstvu.

Na Umarju opažajo, da so se kazalniki zaupanja marca zaradi negotovosti v povezavi z vojno v Ukrajini močno poslabšali, še posebej pri potrošnikih in v predelovalnih dejavnostih. Aprila je sledilo rahlo izboljšanje, a negotovost ostaja visoka.

Negotovost, povezana s potekom vojne v Ukrajini, uvajanjem novih sankcij proti Rusiji in odzivom gospodarstev na morebitne težave v preskrbi z energenti, ostaja visoka in bo ključno vplivala na gospodarska gibanja v evropskem prostoru v prihodnjih mesecih, so zapisali. S tem so povezana tveganja za dlje trajajočo visoko inflacijo, predvsem v povezavi z visokimi cenami energentov in hrane, kjer bodo ključni ukrepi za blažitev posledic za najranljivejše skupine prebivalstva, so dodali.

Visoka ostajajo tudi tveganja za zaostritev omejitev na strani ponudbe, ki se še dodatno krepijo zaradi zaprtja delov kitajskega gospodarstva ob ničelni toleranci Kitajske do covida-19. Pandemične razmere ostajajo dejavnik tveganja, zlasti v primeru pojava novih sevov, ki bi lahko resneje poslabšali zdravstvene razmere in zahtevali strožje zajezitvene ukrepe.

Visoka rast domače potrošnje, tako zasebne kot investicijske, in znatna umiritev v izvoznem delu gospodarstva sta v okviru pričakovanj pomladanske napovedi, ki so jo na uradu pripravili v prvi polovici marca. "Negotovost in negativna tveganja, povezana z geopolitičnimi razmerami in oskrbo z energenti, pa so se od tedaj okrepila," je komentirala direktorica Umarja Maja Bednaš. V pomladanski napovedi je Umar napoved rasti za letos znižal s 4,7 na 4,2 odstotka.

Vir: STA