Trajnostno voditeljstvo in pomembnost sledenja ESG načelom

27.8.2021

Daniela Bervar Kotolenko2
Daniela Bervar Kotolenko je ustanoviteljica Edutrain.me, trenerka poslovnih veščin in agile coach.

Podjetja smo več kot le gospodarski subjekti, naša odgovornost seže širše, v družbo, posameznike. Simon Sinek, sodobni mislec in guru poslovnih nazorov, v zelo poznanem govoru The Infinite Game govori o dveh tehnoloških gigantih. Kot govorec na konferencah obeh opiše svojo izkušnjo. Na prvi konferenci management govori večinoma o tem, kaj dela drugi in kako ga premagati. Na konferenci drugega pa management govori o tem, kako bodo njihovi izdelki pomagali ljudem, uporabnikom, družbi. Drugi vodi, saj igra neskončno igro (The Infinite game), prvi le sledi. Podjetja se dandanes že zavedajo, da je njihova odgovornost precej širša, kakor samo zagotavljanje produktov ali storitev. Trajnostni koncept ESG v tem duhu razširi obzorje odgovornosti na tri področja: Environmental, Social, Governance. Odgovornost do prihodnjih generacij, okolja, strank in poslovnih partnerjev, svojih zaposlenih in njihovega razvoja ter dobrobiti niso samo neizbežno prihajajoča direktiva, so tudi velika priložnost, katere pa se le redko podjetje zaveda. In da, pomeni tudi povečanje dolgoročne profitabilnosti, le ubrati je treba pravi in inovativen pristop.

Investicija v trajnostni razvoj, v smeri ESG, ni torej zgolj nadležna muha, katere se bomo lotili, ko bo to neizbežno potrebno. Dobro se je zamisliti:
-          Kako bomo ubrali svojo trajnostno strategijo in jo, kar se trenutno zdi nepotreben strošek, spremenili v ustvarjanje dodane vrednosti.
-          Kako bodo naši produkti koristili ljudem na najboljši način.
-          Kako bomo učinkoviteje sodelovali z različnimi deležniki: poslovnimi partnerji, dobavitelji in drugimi.
-          Kako bomo najprej usmerjali skrb v razvoj svojih vodij in zaposlenih, ki bodo nato osrečevali uporabnike preko naših produktov ali storitev.

Ob tem se vsem poraja misel, na kakšen način lahko omenjeno dosežemo. Poleg tega, da se oborožimo s svetovanjem in mnogo izobraževanja, velja skrbno prisluhniti svojim uporabnikom in hitro razvijajočemu se poslovnemu okolju. Navznoter, s svojimi zaposlenimi, je treba graditi odnose in se predvsem z njimi ukvarjati. Poznati njihove potrebe, se znati dogovoriti. Jih nagraditi in jim zaupati. Razvijati vodje, da bodo znali razvijati svoje ekipe. Si upati voditi. Živeti svoje vrednote, ki se bodo zrcalile skozi zaposlene in bodo pritegnile nove talente.

Kar lahko storimo danes, je, da vključimo svoje zaposlene v snovanje trajnostne strategije, organiziramo inovacijski dan, kjer vsak lahko prispeva svoje ideje, ki se lahko prelijejo v projekte. Da premislimo o vrednotah podjetja in da intenzivno razvijemo posluh za potrebe današnjih in bodočih uporabnikov. Ter nenazadnje, da se učimo od drugih, črpamo inspiracijo v ljudeh in okolju ter delamo to, v čemer smo najboljši.

Na Unconference, predprogramu Managerskega kongresa, se bomo z odličnimi strokovnimi moderatorji in gosti pogovarjali o trajnostnem vodenju v luči ESG Sustainability načel. Razkrili bomo primere dobrih praks in strateških trajnostnih usmeritev. Vabljeni, mesta so omejena! 

Daniela Bervar Kotolenko, MBA, ustanoviteljica Edutrain.me, trenerka poslovnih veščin, agile coach