Slovenske plače že zdaj bolj obremenjene od avstrijskih, hrvaških in nemških

21.7.2023

1486638.e7e55614.fill 800x450
INFOGRAFIKA: Delo

Ker Slovenija pri plačah uvaja dva nova prispevka (prispevek za zdravstveno zavarovanje in prispevek za dolgotrajno oskrbo), ker je še dodatna obremenitev plač predvidena v predlogu sprememb pokojninske zakonodaje in ker je Slovenija letos odpravila lani sprejeto indeksacijo dohodninske lestvice, kar bo postopno povečevalo obremenitev plač, so v časopisni hiši Delo preverili, kaj in kako se s plačami in njihovimi obdavčitvami godi v sosednjih državah.

Poglejmo, kaj so ugotovili.

  • Da je strošek dela zaposlenega brez družine v Sloveniji bodisi najvišji bodisi drugi najvišji med štirimi primerjanimi državami.
  • Da bo strošek dela v Sloveniji po uveljavitvi novih prispevkov tudi petino višji kot je v najugodnejši državi, v to primerjavo pa niso vključene razbremenitve, ki jih načrtujeta sosednji državi.
  • Še slabšo sliko pokaže primerjava obremenitve člana družine z dvema vzdrževanima otrokoma. Davčne olajšave za vzdrževane družinske člane so v Sloveniji manjše kot v drugih državah in Slovenija ima največje obremenitve ne glede na višino plače.
  • Avstrija je s tem letom še pospešila davčno reformo, usmerjena je v poenostavitve in razbremenitve.
  • Avstrijske plače se zaradi postopne rasti cen vsako leto v povprečju nekoliko zvišajo, dohodninska lestvica tem spremembam ne sledi.
  • Avstrija je letos znižala davek na dobiček podjetij in povečala olajšave, ki jih podjetja lahko uveljavijo za naložbe, zaposlovanje in druge izdatke, ki spodbujajo gospodarsko aktivnost.
  • Nemčija je letos zvišala neobdavčeni del dohodka in meje davčnih razredov, s tem pa odpravila vpliv hladne progresije. Ustrezno so se zvišale tudi meje pomoči in zneski pomoči.
  • Nemčija je sprejela še nekaj manjših razbremenitev in oprostitev, katerih cilj je bodisi zmanjšanje vpliva višjih cen energentov ali spodbujanje potrošnje. Stalen je postal pavšal za delo od doma, ki je bil uzakonjen med epidemijo.
  • Plače naših južnih sosedov so že zdaj v vseh pogledih precej manj obremenjene kot v Sloveniji. Tudi davčna zakonodaja je enostavnejša.
  • Poleg tega Hrvaška pripravlja tri večje spremembe obremenitve plač: prva je združitev 'poreza' in 'prireza' (omenjena davka predstavljata dohodninski davek), druga je zvišanje splošne davčne olajšave in posledično zvišanje vseh plač, tretja je razbremenitev najnižjih plač dela pokojninskih prispevkov, pri katerih bo razlika pokrita iz proračuna.

Vir: Delo