IKT strokovnjaki, pridružite se pozivu podpore razvojni kapici

1.6.2021

IKT2
Slovenski IKT sektor podpira uvedbo razvojne kapice, saj se že dlje časa sooča s kroničnim pomanjkanjem inženirskih in drugih talentov, ki zlahka najdejo boljše pogoje za delo v tujini.

IKT strokovnjaki, ki delujejo v različnih dejavnostih v Sloveniji in tujini, pozivajo k uvedbi socialno-razvojne kapice. To predvideva predlog zakona o birokratizaciji, ki bo v državnem zboru obravnavan v naslednjih tednih. Zato so pripravili poziv, ki ga bodo poslali poslancem in medijem. V njem poudarjajo, da je prav razvojna kapica ključna za izboljšanje konkurenčnosti slovenskega poslovnega okolja, kar še posebej velja za sektorje z visoko dodano vrednostjo, kot je sektor informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT).

Slovenski IKT sektor se namreč že dlje časa sooča s kroničnim pomanjkanjem inženirskih in drugih talentov, ki zlahka najdejo boljše pogoje za delo v tujini. "Uvedba razvojne kapice bi nam pomagala zadržati te strokovnjake v Sloveniji, obenem pa bi z njo lažje privabili vrhunske tuje talente v Slovenijo. Vse to bi privedlo do številnih novih kakovostnih delovnih mest, višje dodane vrednosti na zaposlenega, višjih plač in več pobranih prispevkov ter davkov. Obenem bi s tem ustvarili perspektivno okolje za mlade, ki danes množično odhajajo iz Slovenije," so zapisali v pozivu.

Dodali so, da je posledica nekonkurenčnih pogojev v Sloveniji (visoka obremenitev plač in nesprejeta razvojna kapica), da vse več domačih in tujih IKT podjetij seli svoje razvojne centre v druge države: "S tem izgubljamo kakovostna delovna mesta, kar bo že kmalu negativno vplivalo na vzdržnost pokojninske in drugih blagajn." Celoten poziv je dostopen tu

Pobudniki poziva želijo čim hitreje zbrati čim več podpisov, zato so pripravili obrazec, prek katerega lahko zelo hitro prispevate svoj podpis.