Združenje Manager predlaga sklenitev družbenega dogovora o rasti plač in zmanjšanju davkov

4.2.2019
foto Andraz Kobe 99

Predsednik Združenja Manager Aleksander Zalaznik je na Januarskem srečanju izpostavil, da je zdaj pravi trenutek za sklenitev družbenega dogovora za naslednjih pet let o pospešeni rasti bruto plač ter istočasnem postopnem zmanjševanju davkov in prispevkov: »Tak dogovor bi nas, managerje, spodbudil k iskanju rešitev za višjo dodano vrednost in produktivnost, država pa bi morala pospešeno iskati rešitve za povečanje konkurenčnosti gospodarskega okolja.« Dodal je, da bi tak dogovor koristil vsem stranem, saj bi zaposleni dobili višje neto plače, država pa bi imela kljub znižanju davkov več prilivov v proračunsko blagajno.

»Ključen pri tem je družbeni konsenz, da si vsi dejansko želimo uspešna podjetja in posameznike, konkurenčno Slovenijo in kakovostno življenje za vse državljane. Prepričan sem, da v Sloveniji zmoremo storiti preskok pri konkurenčnosti okolja, pri povečanju učinkovitosti podjetij in državnih inštitucij, s tem pa bo Slovenijo s pospeškom približali najbolj razvitim državam Evropske unije (EU),« je poudaril Zalaznik.

Z višjimi neto plačami bi Slovenijo ne le približali najrazvitejšim državam, ampak bi tudi preprečili nadaljnje odhajanje najboljših kadrov in privabili nazaj tiste, ki so odšli. Demografski izzivi, predvsem razpoložljivost delovne sile in njena ustrezna struktura, ter rast produktivnosti – ta je v Sloveniji za petino nižja od povprečja EU – so in bodo ključni vzvodi konkurenčnosti in s tem povečevanja gospodarske rasti. Nadaljnji razvoj gospodarstva je namreč mogoč le s povečano produktivnostjo, dodano vrednostjo in zmanjšanjem obdavčitve, je še izpostavil Zalaznik.

Združenje Manager se bo glede predlaganega družbenega dogovora v naslednjih mesecih sestalo z vsemi pomembnimi deležniki, predvsem na vladni strani, da bi prišli do skupne rešitve in cilja: boljše življenje za vse.

 

Poročanje medijev o predlagani sklenitvi družbenega dogovora:

https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/zdruzenje-manager-cas-je-za-zvisanje-neto-plac/478795

https://www.24ur.com/novice/gospodarstvo/zdruzenje-manager-cas-je-za-zvisanje-neto-plac.html

https://siol.net/posel-danes/novice/zdruzenje-manager-cas-je-za-zvisanje-neto-plac-video-489212

https://4d.rtvslo.si/arhiv/jutranja-kronika/174592399

https://www.delo.si/gospodarstvo/novice/kaksno-davcno-reformo-je-sposobna-izvesti-vlada-145881.html

https://www.delo.si/mnenja/komentarji/vlada-naj-razmisli-o-paktu-za-place-145854.html

https://www.dnevnik.si/1042860665

https://www.finance.si/8944293