IMF za Slovenijo še naprej napoveduje 3,7-odstotno rast

6.4.2021

Slovenija22
Sredi marca je IMF znižal oceno za Slovenijo.

Mednarodni denarni sklad (IMF) je objavil najnovejše gospodarske napovedi za globalno gospodarstvo. Napovedi za Slovenijo ni spreminjal in ji za letos napoveduje 3,7-odstotno gospodarsko rast, prihodnje leto pa 4,5-odstotno.

Napovedana gospodarska rast za Slovenijo tako ostaja ista kot sredi marca, ko je vodja misije za Slovenijo pri IMF-ju Bernardin Akitoby ob koncu posvetovanj z deležniki razkril zmanjšano napoved gospodarske rasti.

Namesto 5,2-odstotne krepitve bruto domačega proizvoda je takrat napovedal 3,7-odstotno.

Slovensko gospodarstvo se bo po napovedih IMF na predkoronsko raven vrnilo šele, ko bo poteklo že kar nekaj leta 2022, je takrat dejal Akitoby. Ob tem je opozoril na tveganja, ki bi okrevanje lahko zavrla. Navedel je vnovičen razmah epidemije covida-19 zaradi novih različic virusa, zamude ali težave pri kampanji cepljenja in pretrese na mednarodnih finančnih trgih.

Izboljšana napoved za svetovno rast

IMF je v danes objavljenem poročilu o svetovnih gospodarskih obetih sicer zvišal napoved svetovne gospodarske rasti za letos. V primerjavi z januarjem izboljšal za pol odstotne točke na šest odstotkov.

ZDA napoveduje 6,4-odstotno rast, EU-ju 4,4-odstotno rast, Kitajski 8,4-odstotno rast in Indiji kar 12,5-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP).

Svetovno gospodarstvo je lani zaradi pandemije covida-19 nazadovalo za 3,3 odstotka, v prihodnjem letu pa mu IMF napoveduje 4,4-odstotno rast. IMF je januarsko napoved za svetovno gospodarsko rast v letu 2022 sedaj izboljšal za 0,2 odstotne točke.

Evropska unija je lani dosegla 6,6-odstotni padec BDP-ja, v prihodnjem letu pa se ji napoveduje 3,8-odstotna rast. Od januarja je napoved izboljšana za po 0,2 odstotne točke za letos in za prihodnje leto. Nemčiji IMF za letos napoveduje 3,6-odstotno, leta 2022 pa 3,4-odstotno rast.

Vir: rtvslo.si