Slovenija v 10 grafih: kako se pozna koronaleto

15.2.2021

Slovenija15

Približujemo se prvi obletnici prvega ustavljanja javnega življenja in prvih protikoronskih ukrepov. Slovenija je epidemijo razglasila 12. marca lani, ko je bilo v državi potrjenih okoli sto okužb: 16. marca je zaprla vrtce in šole, 11. aprila pa je začel veljati prvi od doslej osmih protikoronskih zakonov z ukrepi pomoči za državljane, podjetnike in podjetja. Kaj se je medtem dogajalo z gospodarstvom na makroravni? Zbrali smo deset grafov s kazalniki, ki kažejo razmere v slovenskem gospodarstvu leta 2020.

BDP – evropska komisija pravi, da je lani upadel za 6,2 odstotka

gibanje slovenskega BDP 2020

Zaradi omejevalnih ukrepov, s katerimi so vlade po vsem svetu poskušale obvladati pandemijo COVID-19, so članice EU zaznale takšen upad gospodarskih aktivnosti, kot jih ne pomnijo od druge svetovne vojne. Slovenija ni izjema. Posamezne članice so že objavile podatek o lanskem gospodarskem upadu, na slovenskega pa bo treba še počakati (uradni podatki statističnega urada bodo objavljeni 26. februarja). Za zdaj so javna predvidevanja evropske komisije. Ta je v zimski gospodarski napovedi, objavljeni 11. februarja, ocenila, da se je slovenski BDP lani skrčil za 6,2 odstotka. Ob tem komisija Sloveniji za letos in leto 2022 napoveduje rast v višini 4,7 oziroma 5,2 odstotka, kar je sicer manj od prejšnjih napovedi. Spomnimo, v jesenski napovedi so predvideli, da bo BDP letos in prihodnje leto zrasel za 5,1 in 3,8 odstotka, lani pa upadel za 7,1 odstotka.

BDP Nemčije, ki je največja trgovinska partnerica Slovenije, se je lani skrčil 5,3 odstotka, Španije pa za 11 odstotkov.

Brezposelnost – letos naj bi se še povečala

brezposelnost v 2020

Minulo leto je bilo v povprečju na zavodu za zaposlovanje prijavljenih 85.003 brezposelne osebe, kar je 14,6 odstotka več kot leta 2019. Letos naj bi se po zadnjih napovedih vladnega Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) brezposelnost še povečala, in to na 90.200 brezposelnih (povprečje leta). Brezposelnost se je januarja zaradi upada zaposlovanja in večjega števila prijav brezposelnih sezonsko povečala. Ob koncu meseca je bilo tako na zavodu za zaposlovanje prijavljenih 91.499 brezposelnih, kar je 4,8 odstotka več kot decembra lani in 14,6 odstotka več kot lanskega januarja, sporočajo z zavoda za zaposlovanje.

Povprečne plače lani zrasle

bruto in neto placa

Leta 2020 je povprečna mesečna bruto plača znašala 1.856,20 evra in je bila glede na leto prej nominalno višja 5,8 odstotka, realno pa 5,9 odstotka. Ob tem naj opozorimo, da Surs pri izračunu povprečne bruto plače ne upošteva zaposlenih, ki so na čakanju na delo ali ne delajo zaradi višje sile, saj nadomestila plač, ki so ponavadi znašala 80 odstotkov plače delavca, v tem primeru ne gredo v breme delodajalca, temveč jih povrne država. Več o povprečnih plačah leta 2020 si prebrite v članku Plače lani najbolj zrasle v zdravstvu in javni upravi.

Več v Financah