Sloveniji prvih 200 milijonov iz sheme za krajši delovni čas SURE

17.11.2020

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije

Evropska komisija je včeraj Sloveniji in še šestim drugim članicam EU omogočila začetek črpanja ugodnih posojil prek vseevropske sheme za krajši delovni čas SURE. Sloveniji bo za črpanje na voljo prvi obrok posojil, in sicer 200 milijonov evrov. To je včeraj v pogovoru za TV Slovenija potrdila predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen.

Spomnimo, ključni cilj vseevropske sheme za krajši delovni čas SURE je, da namerava EU prek nje s sto milijardami evrov ugodnih posojil članicam pomagati financirati njihove nacionalne programe za ohranitev delovnih mest.

Von der Leynova poziva slovenska podjetja: Ne odpuščajte

Kot je dejala predsednica komisije v nagovoru slovenskemu občinstvu, želi EU prek sheme SURE predvsem pomagati slovenskim delojemalcem in podjetjem. »Podjetja v tej hudi pandemiji in gospodarski krizi težko ohranjajo zaposlene. Mi jim sporočamo, naj ne odpuščajo, čeprav dela ni dovolj. S programom SURE jim pomagamo pri izplačevanju plač, da bo strokovno znanje ostalo v podjetjih. Ko se bo gospodarstvo znova zagnalo, ga bodo potrebovala, da bodo lahko sprejemala naročila in bodo prva na trgu.«

Več v Financah